
Podczas spotkania z zespołami biorącymi udział w festiwalu, marszałek Elżbieta Anna Polak dziękowała wszystkim, dzięki którym pielęgnowane są tradycje. - Dziękuję za to, że jesteście tutaj z nami w samym środku lata, w samym centrum Europy. Dziękuję instruktorom, działaczom kultury i radzie artystycznej. Kłaniam się nisko, bo to dzięki wam mogliśmy poznać oblicza tradycji z waszych ojczyzn. To u nas w Lubukiem od wielu lat w sposób szczególny pielęgnujemy tradycje i dziedzictwo kulturowe, ale bez waszej pracy i zaangażowania nie byłoby to możliwe – podkreślała.
Uroczysta inauguracja festiwalu odbyła się podczas wydarzenia „Nasze, smaczne, bo lubuskie” w Muzeum Etnograficznym w Ochli. Podczas imprezy zaprezentowano kulinarny pejzaż regionu. Tradycjami kulinarnymi dzielili się także uczestnicy festiwalu. Gospodarzem wydarzenia był Lubuski Zespół Pieśni i Tańca im. Ludwika Figasa.
Przez cały tydzień artyści odwiedzali lubuskie miasta i miasteczka: Łagów, Dąbie, Konotop, Przytoczną, Bojadła, Niesulice i Kołatkę. Ponadto na zielonogórskim rynku wyrosła FOLKSTREFA, która oferowała: folkzabawy z zespołami, Folkjarmark – kiermasz sztuki ludowej oraz promocję rękodzieła i rzemiosła, a także strefę relaksu i Jam Session z Winiarnią Bachus.
Gala finałowa Festiwalu Folkloru odbyła się zielonogórskim amfiteatrze.