Owocne zbiory w Zaborze (wideo)

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Barwny orszak z Bachusem na czele przemaszerował przez największą w kraju winnicę samorządową. Winobraniowi goście, którzy odwiedzili Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze nie tylko zbierali winogron, ale pod okiem winiarzy wyciskali sok, mierzyli poziom cukru i degustowali owoce swojej pracy. – Słyniemy z wina i miodu. Szlachetny trunek najlepiej smakuje z lokalnymi wędlinami i serami. I właśnie te produkty podbijają świat – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak, otwierając III Winobranie na Winnicy Samorządowej.

Tradycyjnie już podczas Winobrania na Winnicy Samorządowej, kolorowy korowód poprowadził Bachus. Goście przeszli winnymi polami, a spacerując mieli okazję dowiedzieć się czegoś więcej na temat uprawy winorośli. W Lubuskim Centrum Winiarstwa oprócz tajników produkcji wyśmienitego wina, goście mieli też okazję wziąć udział w warsztatach artystycznych oraz degustacji soku i przekąsek winogronowych. Dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia z rękodzieła. Panie chętnie wyplatały wiklinowe kosze, panowie lepili wianki, a dzieci dekorowały torby na owoce. Jednak największym zainteresowaniem cieszyła się degustacja soku i wina.

 - Winnica w Zaborze powstała właśnie po to, aby podkreślić tradycje winiarskie Ziemi Lubuskiej. To największa samorządowa winnica w Polsce. W tym projekcie obecni są prawdziwi winiarze, którzy dzięki takim wydarzeniom jak winobranie, przekazują nam wiedzę o tradycji, kulturze i historii winiarstwa. To buduje naszą tożsamość. Dlatego postawiliśmy na turystyczny Szlak Wina i Miodu. Z tego słyniemy. Bardzo mocno promujemy też naszą zdrową żywność i lokalne produkty. Wędliny, sery, pasztety, coraz częściej serwowane są nie tylko na stołach Lubuszan. Dziś na oficjalnej liście produktów regionalnych, Lubuskie zarejestrowało ponad 80 pozycji. Dawanej było ich zaledwie 5 – przypomniała marszałek Elżbieta Anna Polak.

O tym, jak smakuje lubuskie mogli się przekonać uczestnicy kulinarnego pojedynku na lubuskie smaki. Goście LCW w Zaborze wystąpili w roli jurorów, a specjalną kolację dla publiczności przyrządzały dwie drużyny. Pierwsza pod przewodnictwem marszałek Elżbiety Anny Polak, natomiast szefem kuchni w drugiej ekipie był Bachus. Drużyna „marszałkowska” serwowała, wędzone ryby, kozie sery i przysmak, który porwał tłumy - szaszłyki z winogronami. W kulinarnym pojedynku ostatecznie był remis.

W programie III Winobrania na Winnicy Samorządowej znalazł się także wykład poświęcony historii winobrania na Ziemi Lubuskiej, „Jarmark Winobraniowy” z degustacją i sprzedażą produktów winiarskich oraz produktów tradycyjnych, a także wyjątkowa prezentacja tradycji winobraniowych w wykonaniu Lubuskiego Zespołu Pieśni i Tańca

Młodego wina z tegorocznych zbiorów będzie można spróbować już w listopadzie.

Galeria: Owocne zbiory w Zaborze

Zobacz również