
W dniach 29 września do 1 października br. na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbywało się święto polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności „Smaki Regionów”. „Smaki Regionów” to wyjątkowe wydarzenie dla osób, które cenią produkty od lokalnych dostawców oraz odżywiają się zdrowo. Na targach można znaleźć ekologiczną, certyfikowaną żywność z całej Polski. Targi te dają możliwość poznania wszystkich regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowane według dawnych receptur i filozofii slow.
W niedzielę targi i stoisko naszego regionu odwiedził wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. W tym samym dniu odbył się finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", podczas którego o Perłę 2018 walczyły lubuskie specjały. Klucz do polskiej spiżarni otrzymał Wicemarszałek Województwa Lubuskiego Stanisław Tomczyszyn. „Klucze do Polskiej Spiżarni” – prestiżowa nagroda dla osób, organizacji, instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W XVIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo–Smaki Regionów nagrodę „Perła 201&” otrzymali:
- Salceson - P.W. "Salcum-Fixum" Jarosław Szlachetko i Magdalena Pętlewska
- Ryba Dymiona – P.P.H. Fisch-Net "Rybacka Chata" Małgorzata i Grzegorz Koza
- Masło z mleka koziego - Ekologiczne Gospodarstwo Rolno-agroturystyczne QZKO Kamila i Marcin Wojnowscy
- Nalewka Tarninówka - "Winnica u Michała" Zygmunt Prętkowski
- Wytrawny mus z sera zwarowego (z serwetki) z gąszczem z jagód cebuli i wina lubuskiego oraz Bobrzy plusk duszony ze słoniną i ziołami w maśle i czerwonym winie – Lubuska Spiżarnia, Adam Mocny i Marcin Wojnowski.
To nagroda dla najlepszych regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych oraz najlepszych potraw regionalnych i lokalnych, wręczana w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Konkurs już od 17 lat pozwala na eksplorację kulinarnych walorów województw oraz identyfikację i promocję polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Dorobkiem szesnastu dotychczasowych edycji konkursu jest zidentyfikowane parunastu tysięcy regionalnych, tradycyjnych produktów. To pokazuje jak duży potencjał smaków drzemie w różnych regionach i jak wiele wciąż mamy do odkrycia pod tym względem.
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" przebiega dwuetapowo. Pierwszy etap to półfinały regionalne a następnie Wielki Finał, który odbywa się corocznie podczas trwania Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Food – Smaki Regionów.
Złoty Medal MTP
Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich to prestiżowe wyróżnienie przyznawane już od ponad 30 lat. Do konkursu o tą zaszczytną nagrodę rocznie startuje niemal 500 produktów. Eksperci odpowiednich dziedzin, poddają ocenie zgłoszone wyroby z uwzględnieniem m. in. takich kryteriów jak innowacyjność, estetyka, ekonomiczność użycia czy bezpieczeństwo dla środowiska. Wyłonienie liderów branży, ma ułatwić konsumentom decyzję o zakupie.
Oceny produktów dokonuje grono wybitnych specjalistów reprezentujących odpowiednie dziedziny życia gospodarczego. poszukuje produktów nowoczesnych, innowacyjnych i wytworzonych w oparciu o najwyższej klasy technologie. Złoty Medal MTP jest zatem potwierdzeniem doskonałości produktu i w konsekwencji elementem jego promocji na rynku.
Medale targów otrzymali:
- QZKO ekologiczne gospodarstwo Rolno-agroturystyczne - Kamila i Marcin Wojnowscy za Nalewkę Deptuchę,
Wyróżnienie otrzymali:
- Gościniec u Deców - Magdalena i Mirosław Dec
„Smaki Regionów” to wyjątkowe wydarzenie dla osób, które cenią produkty od lokalnych dostawców oraz odżywiają się zdrowo. Na targach można znaleźć ekologiczną, certyfikowaną żywność z całej Polski. Targi te dają możliwość poznania wszystkich regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowane według dawnych receptur i filozofii slow.
Wśród wystawców znajdowało się stoisko promocyjne Województwa Lubuskiego, na którym producenci produktów regionalnych i tradycyjnych z województwa lubuskiego prezentowali swoje specjały.
Lubuskie reprezentowali:
- Przetwórstwo Mięsne Motyka
- Fisch-Net Grzegorz Koza
- QZKO Kamila i Marcin Wojnowscy
- Pasieka Wędrowna Debora Jan Wróblewski
- Browar EDI - Edward Wilk
- P.W. „Salcum-Fixum” Jarosław Szlachetko i Magdalena Pętlewska
- Agronomik Polska Sp. z o.o. - Winnica z Borowa Wielkiego
- Gościniec u Deców - Magdalena i Mirosław Dec
- Anters. Zakład piekarsko - cukierniczy - Antczak Arkadiusz
- Browar Witnica
Informacja: Departament Rolnictwa, Zasobów Naturalnych, Rybactwa i Rozwoju Wsi