
Początki browarnictwa na Ziemi Lubuskiej sięgają XIV w., kiedy położona w dolinie Warty Witnica, wówczas jeszcze niemiecka wioska Vitz stała się własnością zakonu cystersów z Mironic. Na mocy posiadanego przywileju braciszkowie gotowali piwo w należących doń włościach. Wiadomo również, że piwo warzone było w Vitz w połowie następnego stulecia, kiedy wieś była sołectwem lennym niemieckiego kolonisty Feuerherma, a jednym z przywilejów sołtysa było właśnie warzenie piwa. Jako datę założenia obecnego browaru uznaje się rok 1848, kiedy to Ernest Ferdinand Handke wydzierżawił istniejący już browar i gospodę od rodziny Feuerhermów, a następnie, w 1856 r. przejął je na własność. Po rozbudowie przedsiębiorstwa w drugiej połowie XIX w. stało się ono jednym z najnowocześniejszych małych browarów w północnej części Niemiec. Funkcjonując pod nazwą Stern Brau, udoskonaliło proces fermentacji i na dobrym jakościowo chmielu zaczęło warzyć piwo – powszechnie znane jako „bawarskie”. Na początku następnego stulecia rozpoczęło produkcję znakomitego piwa Sternbrau – jasne pełne i ciemne mocne. Po II wojnie światowej browar, znacjonalizowany przez Państwo Polskie, należał początkowo do zakładów piwowarskich w Szczecinie, a następnie w Zielonej Górze, wreszcie do Kombinatu Rolnego w Lubniewicach. W 1992 r. firma odzyskała niezależność i produkowała piwo pod szyldem przedsiębiorstwa państwowego – Zakłady Piwowarskie Witnica, a później jako spółka pracownicza. W 1995 r. została przekształcona w spółkę akcyjną. Browar Witnica należy do grupy małych browarów produkujących poniżej 60 000 hl piwa w ciągu roku, dlatego słusznie postrzegany jest jako browar, a nie jako fabryka piwa. Naturalnymi konsumentami piwa z Witnicy są mieszkańcy województwa lubuskiego, jednak spółka dostarcza swoje produkty także poza granice Ziemi Lubuskiej m.in. do: Warszawy, Krakowa, Łodzi, Poznania, Jeleniej Góry i Szczecina. Od ponad 10 lat witnickie wyroby eksportowane są do USA, Niemiec, Austrii i Szwecji.
Lubuskie specjały znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych:
- Schab tradycyjny słubicki;
- Kapusta kwaszona nadnotecka;
- Strudel (strucla);
- Paska Bukowińska (Pascha, Chleb Bukowiński);
- Bochen chleba starowiejskiego;
- Chleb domowy na zakwasie;
- Chleb z dodatkiem nasion lnu;
- Szarlotka z landsberską;
- Miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci;
- Miód pitny – Trójniak;
- Piwo wschowskie;
- Wino gronowe;
- Jarzębiak na winiaku;
- Jarzębiak;
- Piwo zielonogórskie;
- Piwo witnickie.