
W trakcie wyjazdu uczestnicy zapoznali się ze sposobem realizacji i funkcjonowania projektów zrealizowanych za pomocą EFRROW oraz zagadnieniami związanymi z realizacją obecnego okresu programowania. Mieli okazję spotkać się z greckim odpowiednikiem LGD - LAG Development Agency of Thessaloniki. Uczestników przywitał prezes LGD. Przedstawił ciekawą prezentację na temat swoich doświadczeń w pozyskiwaniu środków unijnych na realizację projektów w ramach LEADERA. Rozmowa dotyczyła także wymiany dobrych praktyk w kontekście polityki rozwoju obszarów wiejskich.
Odbyło się również ciekawe spotkanie z LGD Development Agency of Peria oraz przedstawicielami tutejszego Samorządu Terytorialnego. Uczestnicy wymienili się wiedzą w zakresie LEADERA, porównali sposoby funkcjonowania LGD, wymienili informacje o problemach ale również sukcesach na podobnych polach działania. Głównym celem spotkania było także omówienie zakresu realizacji programu LEADER oraz funkcjonowania LGD w warunkach greckich. Dodatkowo przedstawiciele LGD omówili swoje plany na promocję i rozwój winiarstwa, enoturystyki, lokalnych produktów i obszarów wiejskich. Gospodarze zaprezentowali także projekty zrealizowane na terenie swojego LGD m.in. obiekty turystyczne, filary dziedzictwa kulturowego na terenie LAG oraz lokalny folklor i tradycje kulinarne.
Uczestnicy wyjazdu odwiedzili także winiarnię GEROVASSILIOU, którą zalicza się do 100 najlepszych winiarni na świecie. Winiarnia powstała w 1971 roku. Jest położona na półwyspie, dzięki czemu panuje tam specyficzny mikroklimat. W dzień jest brdzo ciepło, a w nocy temperatura znacznie spada. Ta różnica temperatur wpływa na aromatyczność tych win. Właściciel winiarni odtworzył stare, greckie szczepy. Najbardziej znany z nich to Malagousia. Ale w bogate ofercie znajdują się także winogrona takie jak Assyrtiko. Właśnie w tych starożytnych odmianach winogron, Grecy upatrują swoją konkurencyjność na rynku. Winobranie przeprowadzają ręcznie od połowy sierpnia do połowy września. W winiarni pracuje poza sezonem 20 osób, a podczas winobrania od 70 do 100 a ich wina eksportowane są m. in. do Polski.