Zostań winiarskim ekspertem

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Lubuskie Centrum Winiarstwa organizuje cykl bezpłatnych warsztatów pn. Zostań winiarskim ekspertem. Już w najbliższą sobotę, 4 maja w godz. 10.00-14.00 odbędą się warsztaty sommelierskie.  W programie: podstawy degustacji winiarskich, rozpoznawanie szczepów winnych, zasady serwowania potraw z winem.  

Warsztaty poprowadzi Kinga Kowalewska-Koziarska z Winnicy ”Kinga” ze Starej Wsi. Liczba miejsc jest ograniczona, zapisy do udziału w warsztatach przyjmujemy telefonicznie pod numerem 68 320 01 12 lub mailowo zabor@lubuskie.pl

Jedyne w Polsce "żywe" muzeum wina

W listopadzie 2014 roku, marszałek Elżbieta Anna Polak podpisała umowę z Państwową Wyższą Szkołą Zawodową w Sulechowie na dzierżawę gruntów w Zaborze oraz z firmą Diament na budowę Lubuskiego Centrum Winiarstwa. 28 kwietnia 2015 r. wmurowano akt erekcyjny pod inwestycję a uroczyste otwarcie odbyło się 9 października, tego samego roku. Głównym celem stworzenia Lubuskiego Centrum Winiarstwa jest rozwój marki oraz potencjału turystycznego województwa lubuskiego, a także budowanie tożsamości regionalnej, integracja środowisk winiarskich oraz rekultywacja tradycji związanych z uprawą winorośli i produkcją wina na terenie Ziemi Lubuskiej.

Centrum Winiarstwa spełnia funkcje: reprezentacyjną, turystyczną, rekreacyjna, dydaktyczną i muzealną, ponadto stanowi także bazę naukowo-dydaktyczną umożliwiającą kształcenie studentów na kierunku winiarskim oraz ośrodek doradztwa dla winiarzy.

W budynku można znaleźć coś i dla duszy, i dla ciała. W sali konferencyjnej weźmiemy udział w warsztatach winiarskich, somelierskich lub kulinarnych.

W budynku znajduje się część dydaktyczna z salą multimedialną, ekspozycją winiarską oraz halą pokazową, w której zapoznamy się z procesem produkcji wina. Dowiemy się m.in. o Lubuskim Szlaku Wina i Miodu i innych produktach turystycznych regionu lubuskiego.


Zobacz również