
Dzień Otwartych Piwnic Winiarskich odbył się w ramach Święta Województwa Lubuskiego, w sobotę 15 czerwca. Jego organizatorzy to zielonogórski oddział „Gazety Wyborczej”, Fundacja na rzecz Lubuskiego Dziedzictwa Gloria Monte Verde. Partnerami są Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego oraz Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze.
Każdy z ponad 150 uczestników rajdu otrzymał kieliszek do wina oraz mapę piwnic, które należało odwiedzić. Każda piwnica opatrzona była historią tego miejsca oraz jego gospodarzy. W każdej z 11 piwnic można było skosztować trunków wytwarzanych w lubuskich winnicach. - Zainteresowanie jest bardzo duże – stwierdził Marcin Furtak z żagańskiej winnicy Saganum. – Oferuję do degustacji wytrawnego rieslinga oraz półsłodkie wino Saga.
Goście piwnic interesowali się nie tylko trunkami, ale również sposobami ich wytwarzania, opowieściami winiarzy oraz samymi piwnicami, które w upalny dzień dawały ochłodę. Mogli oceniać najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne wina.
Winiarnia Bachus w ratuszu gościła winnicę Marcus, JazzKino winnicę Wae Soli, Palmiarnia winnicę Na Leśnej Polanie, Zajazd Pocztowy winnicę Equus, Dom Stanów Ziemskich przy ul. Sikorskiego winnicę Hiki, piwnica przy ul. Grottgera 3 winnicę Saganum, winnica Miłosz znalazła miejsce przy Wodnej 32 – w piwnicy Johanna Jeremiasa Seydela, przy Kupieckiej 4 można było skosztować produktów winnicy Cantina, przy Sowińskiego 3 gościła winnica Kinga, na trasie znalazła się piwnica przy Wrocławskiej 7 wytwórni win Carla Engmanna, na placu Matejki 20 w piwnicy wytwórni szampanów Alexandra Krumnowa i zrzeszenia zielonogórskich winiarzy gościła winnica Trojan.