
Sieć powstała, aby promować potrawy regionalne, wzmacniać tożsamość, być platformą współpracy, wymiany wiedzy i doświadczeń między wytwórcami. – Lubuskie smaki są warte tego, aby poznał je cały świat – mówi marszałek Elżbieta Anna Polak.
Idea Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała w Szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Projekt szybko spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony przedsiębiorców i władz samorządowych w regionach.
W Sieci znajduje się kilkanaście krajów Europy, zaś z Polski są w niej województwa: mazowieckie, opolskie, zachodniopomorskie, dolnośląskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, małopolskie, wielkopolskie i świętokrzyskie.
Regiony promują tradycyjną i nowoczesną żywność, opartą na lokalnych surowcach. W obrębie każdego regionu istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów, na przykład gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności i restauracje podkreślające swoje powiązania z regionem. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.
Sieć ma również na celu ułatwienie turystom i pozostałym konsumentom dostępu do żywności produkowanej i przetwarzanej na bazie lokalnych i regionalnych surowców w całej Europie. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oparta jest na ogólnie rozpoznawalnym logo, ustalonych kryteriach członkostwa, wspólnych zadaniach promocyjnych i marketingowych na poziomie regionalnym jak i europejskim. W ESDK Lubuskie będzie reprezentował wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.