Lubuskie w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego!

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Podczas czwartkowej (5 września br.) sesji Sejmiku Województwa Lubuskiego radni podjęli uchwałę dotyczącą przystąpienia województwa do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Dzięki zaszczytnej przynależności lubuskie smaki pozna cała Europa.

Sieć powstała, aby promować potrawy regionalne, wzmacniać tożsamość, być platformą współpracy, wymiany wiedzy i doświadczeń między wytwórcami. – Lubuskie smaki są warte tego, aby poznał je cały świat – mówi marszałek Elżbieta Anna Polak.

Idea Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała w Szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Projekt szybko spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony przedsiębiorców i władz samorządowych w regionach.

W Sieci znajduje się kilkanaście krajów Europy, zaś z Polski są w niej województwa: mazowieckie, opolskie, zachodniopomorskie, dolnośląskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, małopolskie, wielkopolskie i świętokrzyskie.

Regiony promują tradycyjną i nowoczesną żywność, opartą na lokalnych surowcach. W obrębie każdego regionu istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów, na przykład gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności i restauracje podkreślające swoje powiązania z regionem. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.

Sieć ma również na celu ułatwienie turystom i pozostałym konsumentom dostępu do żywności produkowanej i przetwarzanej na bazie lokalnych i regionalnych surowców w całej Europie. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oparta jest na ogólnie rozpoznawalnym logo, ustalonych kryteriach członkostwa, wspólnych zadaniach promocyjnych i marketingowych na poziomie regionalnym jak i europejskim. W ESDK Lubuskie będzie reprezentował wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.

Zobacz również