
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Muzeum Etnograficzne w Ochli zaprasza na imprezę „Dobre, smaczne bo lubuskie”. W niedzielę, 18 sierpnia, od godziny 11.00 do 17.00 skansen wypełni się zapachami pieczywa, słodkich wypieków, pierogów, domowych przetworów, ziół, wędlin i dziczyzny. Nie zabraknie miodów różnego gatunku, piwa regionalnego i lubuskiego wina.
Podczas imprezy zaprezentują się mieszkańcy regionu, którzy podtrzymują i rozwijają rodzinne oraz regionalne tradycje kulinarne: koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia regionalne oraz lokalni producenci żywności. Przewidziane są również konkursy kulinarne i warsztaty dla dzieci i dorosłych. Uczestnicy będą mogli samodzielnie ubić masło, zmielić ziarno na mąkę, ozdobić pierniki i lepić pierogi. Podczas pokazu kulinarnego poznamy także tajniki grillowania. Gwiazdą wieczoru będzie kapela Bajer, a na scenie usłyszymy m.in. Wichowianki i Jarzębinki. Wstęp 6zł/os.