
Podczas XVIII Lubuskiego Święta Chleba Lubuszanie dziękują za ciężką pracę rolników, dzięki którym chleb gości każdego dnia na naszych stołach. To także okazja do poznania dziedzictwa kulinarnego województwa lubuskiego. Podczas imprezy każdy mógł spróbować tradycyjnych lubuskich potraw. Poznaliśmy też laureatów konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2013”. Nagrody wręczali przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego, starostwa powiatowego w Gorzowie Wlkp. oraz gminy Bogdaniec.
Nagrody przyznano w kategoriach: produkty i przetwory mięsne, roślinne, potrawy z ryb, produkty mleczne, cukiernicze, napoje bezalkoholowe i alkoholowe oraz miody. W konkursie pod patronatem marszałka województwa lubuskiego Elżbiety Polak nagrodzono kilkunastu producentów lokalnych wyrobów i przetworów.
Produkty, które szczególnie zwróciły uwagę jurorów to m.in. kiełbasa niedoradzka, kiełbasa żarska, ser kozi, miód akacjowy, szarlotka z lansberską, porter witnicki, sorbety i inne. Niektóre wyroby prezentowane na dożynkach, otrzymały nominację do tytułu Perły 2013 roku. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wyłoni te najbardziej wyśmienite ze wszystkich regionów w Polsce już za kilka tygodni.
- To wszystko wspaniałe kulinarne doznania, zarząd województwa wspiera producentów wyrobów regionalnych. Dzięki temu możemy poszczycić się znanymi w całej Polsce markami, nasze produkty goszczą na stołach nie tylko mieszkańców regionu, ale także innych województw. W tym roku warto też podkreślić, że mamy bardzo wysokie plony. Lubuskim rolnikom obrodziły zboża, kukurydza, rzepak. Podczas dożynek wojewódzkich chcielibyśmy życzyć im powodzenia i przede wszystkim dobrych cen za plony zebrane ciężką pracą – mówił podczas inauguracji święta plonów wicemarszałek województwa lubuskiego Maciej Szykuła.
Program:
11.00 Dziesiątka Lasów Bogdanieckich
11.00 - 16.00 Finał konkursu „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW 2013”. Promocja tradycyjnej kuchni polskiej, regionalnych produktów i potraw, przygotowanych według dawnych przepisów
11.00 -16.00 Prezentacja lubuskich grup śpiewaczych
16.00 Uroczyste otwarcie XVIII Lubuskiego Święta Chleba
16.15 Koncert Gwiazd Bogdanieckiej Estrady
Podczas koncertu rozstrzygnięcie konkursów:
- Wędkarskiego
- Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2013
- Nadanie odznaki honorowej „Zasłużony dla rolnictwa”
- Najpiękniejszy wieniec dożynkowy Województwa Lubuskiego
18.30 ADIJA
20.00 LAS MELINAS
21.30 TOMASZ NIECIK
23.00 Pokaz sztucznych ogni