35 słoików miodu, 24 butelki oleju lnianego, 5 kg szynki, 8 kg nabiału, 10 słoików oleju kokosowego, babki wielkanocne, serniki, baranki, mieszanki ziół oraz produkty przekazane przez lokalne winnice i browar. Te wszystkie produkty znalazły się w koszu wielkanocnym dla służby zdrowia.
Jacek Urbański - dyrektor LCPR przyznaje, że nie spodziewał się, aż tak pozytywnego odbioru organizowanej akcji. - Oprócz koszy mamy jeszcze kilka kartonów z wysokojakościowymi produktami naszych lubuskich producentów. Niektórzy z nich zdecydowali się dołożyć swoją cegiełkę, wspierając cel pośrednio poprzez wsparcie lokalnych producentów bądź restauratorów którzy w sposób właściwy wykorzystają środki - dodaje Dyrektor.
Wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn podziękował lubuskim producentom, którzy mimo swojej ciężkiej sytuacji, w której się obecnie znaleźli nie poddają się i są solidarni z innymi, włączając się w akcję „Kosz wielkanocny pełen zdrowia dla służby zdrowia”.
- Producenci swoją codzienną pracą również udowadniają, że są bohaterami. Każdego dnia pełnią misję i wytwarzają produkty, aby nikomu z nas nie zabrakło pożywienia. Również dla nich za ten codzienny trud należą się najwyższe słowa uznania - podkreśla wicemarszałek S. Tomczyszyn.
Przy okazji zbliżających się świąt, które w tym roku będą nietypowe, wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn dziękując za codzienny trud służbie zdrowia, jak również producentom życzył, aby te święta upłynęły w refleksyjnej atmosferze i nadziei, jak najszybszego powrotu do normalności w każdej sferze życia rodzinnego oraz społeczno-gospodarczego.
Do akcji przyłączyli się m.in.:
BROWAR WITNICA
PAŁACYK ŁĄKOMIN
WINNICA ŻELAZNY
WINNICA NA LEŚNEJ POLANIE
WINNICA SAINT VINCENT
LABORATORIUM BIOOIL
OLEJ LUBUSKI
DOM POD SOSNAMI
QZKO
SERY KOSIŃSCY
PASIEKA WĘDROWNA HANIA
PASIEKA RYGALSCY
GOSPODARSTWO PSZCZELARSKIE DUTKOWIAK
ZAKŁAD PIEKARSKO - CUKIERNICZY ANTERS
CHATKA MAŁGORZATKI
Materiał: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze