Rozmowy o lubuskich smakach

Pobierz PDF
Marszałek Elżbieta Anna Polak i producenci produktów tradycyjnych
Marszałek Elżbieta Anna Polak spotkała się z promotorami regionalnego dziedzictwa kulinarnego z przewodniczącą rady programowej Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Grażyną Dereń na czele. Rozmowa dotyczyła inicjatyw mających na celu promocję lubuskiego dziedzictwa kulinarnego.

Na liście produktów tradycyjnych prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest obecnie 82 zarejestrowanych rarytasów. Dziedzictwo kulinarne regionu lubuskiego jest bogate, ale wciąż wymaga promocji. Marszałek Elżbieta Anna Polak odebrała podziękowania od producentów produktów regionalnych za wsparcie i promocję właśnie. Tego też dotyczyła rozmowa z Grażyną Dereń, która od lat kultywuje tradycyjne smaki i próbuje ocalić od zapomnienia stare receptury. Rada Programowa, której przewodniczy, zwróciła się z prośbą do  marszałek o zabezpieczenie w budżecie województwa na 2021 rok środków na organizację szkoleń dla producentów, kontynuację akcji „Wspieraj Lubuskich Producentów. Kupuj lokalnie” a także promocję lubuskich tradycji kulinarnych.

W spotkaniu udział wzięli dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze Jacek Urbański oraz Zastępca Przewodniczącej Rady Programowej Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Czesław Towpik.

Zobacz również