
Na liście produktów tradycyjnych prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest obecnie 82 zarejestrowanych rarytasów. Dziedzictwo kulinarne regionu lubuskiego jest bogate, ale wciąż wymaga promocji. Marszałek Elżbieta Anna Polak odebrała podziękowania od producentów produktów regionalnych za wsparcie i promocję właśnie. Tego też dotyczyła rozmowa z Grażyną Dereń, która od lat kultywuje tradycyjne smaki i próbuje ocalić od zapomnienia stare receptury. Rada Programowa, której przewodniczy, zwróciła się z prośbą do marszałek o zabezpieczenie w budżecie województwa na 2021 rok środków na organizację szkoleń dla producentów, kontynuację akcji „Wspieraj Lubuskich Producentów. Kupuj lokalnie” a także promocję lubuskich tradycji kulinarnych.
W spotkaniu udział wzięli dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze Jacek Urbański oraz Zastępca Przewodniczącej Rady Programowej Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Czesław Towpik.