Polski Producent Żywności

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego poprzez konkurs „Polski Producent Żywności”, skutecznie promuje najlepsze polskie produkty żywnościowe oraz rodzimych producentów. Uroczystość nadania tytułów „Polski Producent Żywności” odbyła się 23 września br. podczas 15. Międzynarodowych Targów Poznańskich. Uczestniczył w niej członek zarządu Stanisław Tomczyszyn.

Celem przedsięwzięcia jest wyróżnianie i promocja najlepszych, polskich producentów żywności oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością. Konieczność utrzymania wysokiego poziomu i ranga tytułu sprawiają, że Kapituła Ogólnopolska stawia bardzo wysokie wymagania wobec nominowanych produktów. Inicjatywa zakłada ścisłe współdziałanie ze wszystkimi organizacjami, instytucjami i osobami, którym leży na sercu rzeczywiste dobro polskiego rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.

Inauguracja konkursu „Polski Producent Żywności’’ po raz pierwszy odbyła się w 1997 roku, po starannym sprawdzeniu zainteresowania przedsięwzięciem. Już pierwsza edycja zakończyła się sukcesem pozwalającym na jej kontynuację. W dotychczasowych edycjach wzięły udział wszystkie województwa. O uzyskanie tytułu „Polski Producent Żywności” ubiega się corocznie ponad sto firm z całego kraju. 

Zobacz również