
Celem przedsięwzięcia jest wyróżnianie i promocja najlepszych, polskich producentów żywności oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością. Konieczność utrzymania wysokiego poziomu i ranga tytułu sprawiają, że Kapituła Ogólnopolska stawia bardzo wysokie wymagania wobec nominowanych produktów. Inicjatywa zakłada ścisłe współdziałanie ze wszystkimi organizacjami, instytucjami i osobami, którym leży na sercu rzeczywiste dobro polskiego rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.
Inauguracja konkursu „Polski Producent Żywności’’ po raz pierwszy odbyła się w 1997 roku, po starannym sprawdzeniu zainteresowania przedsięwzięciem. Już pierwsza edycja zakończyła się sukcesem pozwalającym na jej kontynuację. W dotychczasowych edycjach wzięły udział wszystkie województwa. O uzyskanie tytułu „Polski Producent Żywności” ubiega się corocznie ponad sto firm z całego kraju.