
Podczas targów Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizowała finał XIII edycji konkursu „Naszego Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów” połączony z prezentacją najlepszych produktów oraz potraw nagrodzonych statuetką „Perła 2013”. Do województwa lubuskiego powędrowały aż cztery ogólnopolskie nagrody, a otrzymali je:
- Ryszard Kapica z Drzecina za chleb ze starego pieca;
- Wiesław Dudek z Gralewa za miód leśny wielokwiatowy z lasów lubuskich;
- Edward Wilk Browar „Edi” ze Wschowy za piwo miodowe;
- Gospodarstwo Agroturystyczne „Roma” ze Zdroiska za szynkę z dzika pieczoną.
Ponadto honorową nagrodę „Klucz do polskiej spiżarni” przyznawaną osobom, które poprzez swoje działania wspierają kulinarne dziedzictwo, promują produkty regionalne, lokalne i tradycyjne oraz budują ich rynek otrzymał Przemysław Karwowski – znawca i propagator tradycji winiarskich z Fundacji na rzecz Lubuskiego Dziedzictwa. Lubuskie zdobyło również Medal Targów Smaki Regionów 2013,który znalazł się w posiadaniu Kamili i Marcina Wojnowskich z Gospodarstwa Rolno-Agroturystycznego „Qzko” z Siedliska wytwarzających m.in. uhonorowany medalem, ser kozi zamkowy.