SMAKI REGIONÓW

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
W dniach 21- 24 września br. w trakcie trwania Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów – dedykowane producentom i smakoszom regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności. Województwo Lubuskie promowało swoje specjały, które znajdują się na Liście produktów tradycyjnych, bądź zostały docenione w konkursach kulinarnych na szczeblu regionalnym. Dużym zainteresowaniem cieszyły się miody, piwa, sery kozie oraz wędliny.

Podczas targów Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizowała finał XIII edycji konkursu „Naszego Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów” połączony z prezentacją najlepszych produktów oraz potraw nagrodzonych statuetką „Perła 2013”. Do województwa lubuskiego powędrowały aż cztery ogólnopolskie nagrody, a otrzymali je:

  • Ryszard Kapica z Drzecina za chleb ze starego pieca;
  • Wiesław Dudek z Gralewa za miód leśny wielokwiatowy z lasów lubuskich;
  • Edward Wilk  Browar „Edi” ze Wschowy za piwo miodowe;
  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Roma” ze Zdroiska za szynkę z dzika pieczoną.

 

Ponadto honorową nagrodę „Klucz do polskiej spiżarni” przyznawaną osobom, które poprzez swoje działania wspierają kulinarne dziedzictwo, promują produkty regionalne, lokalne i tradycyjne oraz budują ich rynek otrzymał Przemysław Karwowskiznawca i propagator tradycji winiarskich z Fundacji na rzecz Lubuskiego Dziedzictwa. Lubuskie zdobyło również Medal Targów Smaki Regionów 2013,który znalazł się w posiadaniu Kamili i Marcina Wojnowskich z Gospodarstwa Rolno-Agroturystycznego „Qzko” z Siedliska wytwarzających m.in. uhonorowany medalem, ser kozi zamkowy.

Galeria: Targi Smaki Regionów w Poznaniu

Zobacz również