Warsztaty „Zdrowie i jakość życia”,

Pobierz PDF
Grafika promująca warsztaty.
Za nami drugie warsztaty siecujące „Zdrowie i jakość życia”. Odbyły się z udziałem firm i instytucji, poszukujących obszarów badawczych w obrębie medycyny, zdrowej żywności i bezpiecznej epidemicznie turystyki.

Na warsztaty zgłosiło się 60 podmiotów reprezentujących Instytucje Otoczenia Biznesu jak Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku (LOIiWA) czy Klaster Turystyki Historycznej (KTH), zielonogórską uczelnię, (Instytut Nauk Biologicznych, Psychologii, Sztuk Wizualnych (ISW)), Ośrodek Integracji Społecznej i firmy z branż: spożywczej, medycznej i mikrobiologicznej. Warsztaty prowadzą do dookreślenia dziedzin, wokół których mogłyby być formułowane wnioski aplikacyjne w „Konkursie na wybór obszarów kluczowych Lubuskich Inteligentnych Specjalizacji”.

To jak będzie wyglądał proces przygotowania samej aplikacji przybliżyła ekspert dr Karolina Lipińska z Uniwersytetu Gdańskiego. Podkreśliła, że celem konkursu jest wyłonienie obszarów badawczo-rozwojowych w partnerstwach. Zależy nam, by te partnerstwa były jak najszersze. Stąd pomysł na warsztaty sieciujące, dzięki którym tak wiele podmiotów poznaje swoje wzajemne możliwości w zakresie potencjału innowacyjnego. Część kryteriów niezbędnych do wykazania we wniosku aplikacyjnym można nieodpłatnie znaleźć w zasobach, jakie daje nam internet. Prof. Elżbieta Wojnicka-Sycz z Uniwersytetu Gdańskiego pokazała, gdzie można pozyskiwać dane do wniosku i sprawdzać możliwości branży, które leżą w naszym obrębie zainteresowań.

Jak znaleźć uzasadnienie dla badań w konkretnej dziedzinie? W medycynie np. poprzez ankiety, które można przeprowadzić własnym sumptem wśród pacjentów. Ponadto źródła danych do zbadania potencjału rynku to przede wszystkim Eurostat, Urząd Patentowy czy Główny Urząd Statystyczny GUS.

Wstępna kwerenda zaproponowanych obszarów badawczych podczas pierwszego spotkania grupy Zdrowie i jakość życia, tj. żywność, turystyka i medycyna wskazuje na rosnący potencjał branż w tych dyscyplinach. Na szczególną uwagę zasługuje Turystyka, która w okresie pandemii zanotowała znaczący skok. Wiąże się to z potencjałem przyrodniczym województwa lubuskiego, które ma w swojej ofercie wiele zacisznych miejsc, w których można wypocząć z dala od turystycznego zgiełku.

Celem warsztatów było wyłonienie liderów dla trzech grup. W grupie „zdrowa żywność” udało się wyłonić dwa obszary badawcze, wokół których mogą być przygotowywane wnioski aplikacyjne. Są to: „Dietoterapia i zmiana nawyków żywieniowych”, udział w której zgłosiła Justyna Korycka-Korwek z Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych, dr hab. Mariusz Kasprzak z Katedry Żywienia, Wydziału Nauk Biologicznych. Zainteresowanie tematem wyraził też Roman Lichwiarz reprezentujący grupę 11 firm wokół tworzonego klastra żywności prozdrowotnej.

Drugą grupę stanowią działania, które skupiałby się na produktach ekologicznych i monitorowaniu stanu żywienia. Takie badania są w obszarze zainteresowań dr Iwony Sergiel z Instytutu Nauk Biologicznych (Katedra biotechnologii, UZ). W grupie „Turystyka” powstała wstępna propozycja „Ścieżki terapeutyczne – nowe ścieżki turystyczne” oraz „Wieże widokowo-orientacyjne”. W grupie wyłonił się nowy obszar jako szersza platforma „Medycyna dla jakości życia. Arteterapia”.

Celem warsztatów jest sieciowanie oraz przygotowanie podmiotów lubuskiego systemu innowacji do aplikowania w konkursie na kluczowe obszary badawczo-rozwojowe (B+R) Lubuskich Inteligentnych Specjalizacji, konkurs natomiast zmierza do wyłonienia konsorcjów jakie będą generować projekty badawczo-rozwojowe i innowacyjne w ramach wsparcia RPO Lubuskie. Warsztaty organizuje Departament Innowacji i Przedsiębiorczości UMWL.

Kolejne warsztaty z tematyki "Innowacyjny przemysł i inne potencjalne inteligentne specjalizacje" odbędą się w następny czwartek, 27 maja o godz. 9.00. Rejestracja dostępna jest [TUTAJ].

Zobacz również