
- Lubuski Paszport Turystyczny z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Zwłaszcza w dobie koronawirusa - powinniśmy wspierać naszych lokalnych producentów między innymi poprzez zakup ich produktów - mówił wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.
Przygotowano 8 tys. paszportów, które będą funkcjonować od 1 czerwca do 30 września. Urząd marszałkowskim postanowił wesprzeć tę inicjatywę i włączyć się w taką formę promocji produktów regionalnych. To propozycja dla mieszkańców regionu i turystów, którzy będą mogli odwiedzić urokliwe miejsca województwa lubuskiego i skosztować regionalnych produktów w specjalnie przygotowanej dla właściciela paszportu ofercie.
Lubuski Paszport Turystyczny to połączenie mini-przewodnika, karty rabatowej i karty klubowicza. Jednocześnie jest to narzędzie współpracy między gospodarstwami i firmami, wytwarzającymi lub udostępniającymi produkty regionalne, na zasadzie wzajemnego polecania usług i produktów. Zgodnie z powyższymi założeniami turyści spędzający urlop w naszym regionie, ale również jego mieszkańcy, odwiedzają ciekawe, godne zobaczenia miejsca wskazane w Paszporcie, zdobywają pamiątkowe pieczątki i korzystają z oferowanych rabatów.
Celami projektu są:
– podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu poprzez upowszechnianie wiedzy o produktach
regionalnych, ich twórcach i miejscach powstawania
– zwiększenie dostępności produktów regionalnych i udostępnianie wiedzy o ich walorach zdrowotnych i ekologicznych
– zwiększenie popularności atrakcji i producentów regionalnych poprzez stworzenie możliwości odwiedzin a także bezpośredniego kontaktu
Jak co roku, dla pierwszych trzech osób, które zbiorą komplet 26 pieczątek, wicemarszałek Tomczyszyn przygotował kosz lubuskich produktów regionalnych.
Zapraszamy do zabawy i spotkajmy się w dobrym gronie na szlaku lubuskiego produktu.