Lubuskie serami stoi

Pobierz PDF
Ruszył nabór na wyczekiwane warsztaty Sery Kozie Pazdrowscy organizowane w ramach cyklu warsztatów we współpracy z Twój Zielony Targ.

Warsztaty organizowane przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego odbędą się 29 sierpnia br. - Lubuskie produkty tradycyjne są wyjątkowe. Warto poznać tajniki ich produkcji - zachęca wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.

Do wyboru 3 godziny warsztatów: 10:00, 11:30, 13:00

Gdzie?

Twój Zielony Targ ul. Ochla Zielonogórska 5 - Zielona Góra

Chata Chotków teren Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze - Ochli

LCPR zaprasza do zapisów: http://www.lcpr.pl/warsztaty

 

Każdy uczestnik warsztatów otrzymuje:

- Butelkę serwatki

- Własnoręcznie wykonaną sałatkę z kozim serem

- Ciekawostki dotyczące wyrobów na bazie koziego mleka

Warsztaty skierowane do dzieci i dorosłych. Ilość miejsc ograniczona.

Samo wysłanie zgłoszenia nie jest jednoznaczne z udziałem w warsztatach. Organizator będzie kontaktował się z osobami zakwalifikowanymi telefonicznie.

 

Sery Kozie Pazdrowscy to mała, rodzinna serowarnia. Wywodzi się z tradycji gospodarstwa rolnego “Borowiecka Łąka”, które specjalizowało się w hodowli kóz i produkcji mleka oraz jego przetwórstwie.

Produkcja koziego nabiału opiera się tu na wysokiej jakości surowcu od sprawdzonego dostawcy. Jest to firma, która zrodziła się z pasji i miłości do tego co naturalne. Tworzy sery na bazie sprawdzonych receptur, manualnie , zgodnie ze sztuką serowarską. Wytwarza sery świeże typu bundz, twarożki, pasty oraz bundz wędzony, a także sery długodojrzewające oraz inne specjały z koziego mleka.

Właściciele serowarni są członkami Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, uczestniczą czynnie w szkoleniach, seminariach oraz imprezach branżowych zarówno krajowych jak i zagranicznych. Współpracują m.in. z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu oraz Slow Food Polska.

Celem serowarni jest dostarczanie konsumentom wysokiej jakości nabiału koziego, poprzez zachowywanie i doskonalenie sprawdzonych receptur, przetwarzanie wysokiej jakości surowca, wytwarzanego metodami naturalnymi i produkowanie żywność o minimalnym stopniu przetworzenia.

 

Zobacz również