Lubuski Oktoberfest za nami

Pobierz PDF
Za nami Pierwszy Lubuski Oktoberfest. Mnóstwo ludzi, wiele ciekawych rozmów i spotkań. Rozstrzygnięto także konkurs na najcięższą dynię województwa lubuskiego.

W dniach 9 i 10 października, z inicjatywy wicemarszałka Stanisława Tomczyszyna odbył się ”Pierwszy Lubuski Oktoberfest”. Podczas tego dwudniowego wydarzenia odbyły się koncerty, było miejsce na tańce, pokaz laserów, który rozświetlił sobotnią noc. Przez dwa dni na terenie Muzeum podczas Oktoberfestu zagościły Smaki Świata Street Food, czyli Food Tracki z różnych stron Polski.

Zaproszono znanych, lubuskich rzeźbiarzy, którzy uruchomili piły i w trakcie imprezy zaprezentowali swoje zdolności na żywo.

„Lubuska MEGA DYNIA”

W niedzielę ogłoszono wyniki konkursu na Lubuską Mega Dynię. Do etapu finałowego zgłoszonych zostało niespełna 50 dyń, które oceniane były w 3 kategoriach: organizacje i instytucje, osoby fizyczne, szkoły.  

Wyniki konkursu:

Kategoria Organizacje i instytucje:

  1.  Miasto Nowa Sól – 38,72 kg
  2. Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Brody – 36,94 kg
  3. Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze-Ochli – 36,14 kg

W tej kategorii komisja konkursowa postanowiła przyznać dwa wyróżnienia: dla OSP Żółwin i Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Urzuty. Są to uczestnicy, którzy zajęli kolejno czwarte i piąte miejsce.

Kategoria Osoby fizyczne:

  1. Andrzej Rogowski – 45,14 kg
  2. Adam Chrustowski – 44,22 kg
  3. Roman Śliwiński – 41,64 kg

W kategorii „Osoby fizyczne” przyznano 5 wyróżnień, które trafiły do następujących uczestników:  Tymoteusz Przybylski, Elżbieta Pietrzak, Marta Trąkowska, Józefa Sikora, Mateusz Kozaryn

Kategoria Szkoły:

  1. Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy ze Wschowy – 22,72 kg
  2. Szkoła Podstawowa nr 27 w Zielonej Górze – 14,56 kg
  3. Szkoła Podstawowa w Ciecierzycach – 6,14 kg

Wyróżnienie: Szkoła Podstawowa w Wicinie

Pierwszy Lubuski Oktoberfest" to oprócz warsztatów, pokazów, koncertów i jarmarku rękodzieła również jedzenie, tym razem w innej konwencji. W ten weekend w skansenie zaparkowały najlepsze polskie Food Trucki. Odbyły się  warsztaty z kiszenia warzyw, malowania i wycinania dyni. Podczas minionego weekendu była również okazja do zwiedzania muzeum.

 

Galeria zdjęć

Zobacz również