
Po rocznej przerwie spowodowanej pandemią mogliśmy spróbować młodego lubuskiego wina. Beaujolais po lubusku tym razem zagościło w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze/Ochli. Wydarzenie jak co roku cieszyło się wielką popularnością. Swoje „drzwi” dla odwiedzających otworzyło 30. lubuskich winiarzy, którzy częstowali trunkami. Spośród nich, jury wybrało najlepsze. Zgłoszono 43 młode wina: białe - 28 szt., różowe - 7, pomarańczowe - 1, czerwone - 5, musujące - 1.
Oto tegoroczni laureaci:
Miejsce I – Winnica Cantina – wino Hibernal 2021 Pet-Nat
Miejsce II – Winnica Julia – wino Muscaris 2021
Miejsce III – Winnica Trojan – wino Solaris 2021
Wyróżnienia:
Winnica Międzypole – wino Solaris 2021
Winnica Folwark Pszczew – wino Solaris 2021
Winnica Żelazny – wino Muscaris 2021
Winnica Folwark Pszczew – wino Johanniter 2021 Orange
Jednak lubuskie Beaujolais nie smakuje tylko młodym winem. W związku z tym, że odbywa się 11 listopada, w dniu Narodowego Święta Niepodległości, w którym wspominamy także św. Marcina, na stołach nie mogło zabraknąć potraw z gęsiny! Serwowali je m.in. uczestnicy programu MasterCheff – Krzysztof Bigus i Mariusz Szwed
Stoły w Ochli uginały się też od innych lubuskich produktów tradycyjnych: miodów, serów, ryb, przetworów.
Wydarzenie uświetniły koncerty: Jadwigi Macewicz oraz zespołu Voice Band i Eweliny Flinty.