Lubuskie Beaujolais

Pobierz PDF
Tłumy Lubuszan wzięły udział w Lubuskim Święcie Młodego Wina w Zielonej Górze/Ochli.

Po rocznej przerwie spowodowanej pandemią mogliśmy spróbować młodego lubuskiego wina. Beaujolais po lubusku tym razem zagościło w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze/Ochli. Wydarzenie jak co roku cieszyło się wielką popularnością. Swoje „drzwi” dla odwiedzających otworzyło 30. lubuskich winiarzy, którzy częstowali trunkami. Spośród nich, jury wybrało najlepsze. Zgłoszono 43 młode wina: białe - 28 szt., różowe - 7,  pomarańczowe - 1, czerwone - 5, musujące - 1.

Oto tegoroczni laureaci:

Miejsce I – Winnica Cantina – wino Hibernal 2021 Pet-Nat

Miejsce II – Winnica Julia – wino Muscaris 2021

Miejsce III – Winnica Trojan – wino Solaris 2021

Wyróżnienia:

Winnica Międzypole – wino Solaris 2021

Winnica Folwark Pszczew – wino Solaris 2021

Winnica Żelazny – wino Muscaris 2021

Winnica Folwark Pszczew – wino Johanniter 2021 Orange

Jednak lubuskie Beaujolais nie smakuje tylko młodym winem. W związku z tym, że odbywa się 11 listopada, w dniu Narodowego Święta Niepodległości, w którym wspominamy także św. Marcina, na stołach nie mogło zabraknąć potraw z gęsiny! Serwowali je m.in. uczestnicy programu MasterCheff – Krzysztof Bigus i Mariusz Szwed

Stoły w Ochli uginały się też od innych lubuskich produktów tradycyjnych: miodów, serów, ryb, przetworów.

Wydarzenie uświetniły koncerty: Jadwigi Macewicz oraz zespołu Voice Band i Eweliny Flinty.

Galeria: 5. Święto Młodego Lubuskiego Wina

Zobacz również