O tradycyji i smakach

Pobierz PDF
Gościem marszałek Elżbiety Anny Polak była dziś (01.12) Joanna Brodzik - aktorka, założycielka Fundacji „Opiekun Serca” oraz Ambasadorka Województwa Lubuskiego.

Ambasadorka województwa wielokrotnie podkreślała, że z regionem lubuskim ma wiele fantastycznych wspomnień i czuję się tu jak u siebie w domu. Ostatnio wydała książkę pt. „UMAMI opowieści i przepisy”. Jak podkreśla, kuchnia to serce domu, to możliwość i radość bycia razem. Umami to dodatkowy, piąty smak (podstawowe cztery smaki to słodki, słony, kwaśny i gorzki). Umami jest smakiem delikatnym i trudnym do jednoznacznego opisania. Nie jest ani słodki, ani słony, ani kwaśny, ani gorzki. Można go określić jednym słowem: umami.

Już jutro, 2 grudnia br. o godz. 18.00 w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Cypriana Norwida w Zielonej Górze odbędzie się spotkanie autorskie z Joanną Brodzik. Wydarzenie odbędzie się w ramach 11. Festiwalu Literackiego Proza Poetów. Autorka zabierze uczestników w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiemy się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii.

Umami. Opowieści i przepisy to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. [z mat. prasowego wydawnictwa].

Powiązane wiadomości

Zobacz również