
Jak powróciliśmy do winiarskich tradycji?
Lubuskich winiarzy i zgromadzonych gości powitała marszałek Elżbieta Anna Polak. Dziękując za przybycie, wspomniała również, jak odradzała się winiarska tradycja regionu: – Pamiętam, jak na początku mojej pracy w samorządzie województwa przyszli do mnie przedstawiciele stowarzyszenia winiarzy lubuskich. Zaczęliśmy tworzyć to dzieło i z dumą możemy powiedzieć, że jego owoców jest coraz więcej. To nie tylko Zabór, nasza winnica na trzydziestu pięciu hektarach, która przeszła teraz w ręce Uniwersytetu Zielonogórskiego, nie tylko Lubuskie Centrum Winiarstwa, ale naprawdę wielkie dzieło, które tworzycie wy na swoich winnicach – zwróciła się marszałek do winiarzy.
Elżbieta Anna Polak dodała, że początki prezentowania winiarskich zabytków sięgają już dwudziestu lat. – Pierwszą piwnicę otworzyliśmy w 2002 roku przy ulicy Wodnej, na wydarzenie noworoczne. Było to pierwsze otwarcie po 1945 roku. Widok był zaskakująco dobry, nawet bardzo dobry. Wszystkie piwnice bardzo pięknie się zachowały. Mam nadzieję, że będzie to nasz doskonały produkt turystyczny i cały świat się dowie, jakie mamy tutaj bogactwo. To nie jest żaden blichtr, to jest prawdziwa legenda – legenda sięgająca XII wieku. Dziękuję, że tu jesteście i witam serdecznie!
Lubuskiej marszałek towarzyszył Bachus, znany mieszkańcom i turystom symbol zielonogórskiego Winobrania. Również on przekazał kilka słów winiarzom i gościom festiwalu: - Cieszę się, że po raz drugi jesteśmy w tej piwnicy i otwieramy ten festiwal, bo jest on przepiękny i te piwnice są przepiękne, jest w nich przyjemnie chłodno (chociaż dzisiaj trochę zimno). Cieszę się, że wy jesteście, że cały czas trwacie przy winie i się rozwijacie. Wszystkich bardzo serdecznie witam. Brawo dla was!
Laury dla lubuskich winiarzy
W trakcie uroczystości rozstrzygnięto także konkurs lubuskich win na „Wino warte zachodu”. Zasady i wyniki zmagań przedstawił Przemysław Karwowski z Fundacji Gloria Monte Verde, sekretarz komisji konkursowej. – Ocenialiśmy 83 wina, 45 otrzymało certyfikat w sześciu kategoriach. Najwięcej było win białych, potem win czerwonych, były również wina musujące, specjalne, różowe i słodkie. Na te sześć kategorii przyznaliśmy cztery championaty, ponieważ musiało być minimum pięć win w danej grupie, żeby winnica otrzymała takie wyróżnienie – wyjaśnił Przemysław Karwowski.
A oto nagrodzone winnice (championaty zaznaczone pogrubioną czcionką):
Kategoria I, wina białe
Folwark Pszczew |
Johanniter & Solaris |
2021 |
Aris |
Johanniter półwytrawne |
2021 |
Łukasz |
Cuvee |
2021 |
Miłosz |
Białe |
2021 |
Folwark Pszczew |
Solaris |
2021 |
Wzgórza Cisowskie |
Beti White |
2021 |
Aris |
Chardonnay |
2021 |
Łukasz |
Dama Dama półwytrawne |
2021 |
Łukasz |
Dama Dama półsłodkie |
2021 |
Folwark Pszczew |
Johanniter |
2021 |
Aris |
Johanniter |
2020 |
Łukasz |
Falco |
2021 |
Marcinowice |
Riesling półsłodkie |
2020 |
Żelazny |
Solaris |
2020 |
Bachusowe Pole |
Sunfloro |
2020 |
Na Leśnej Polanie |
Pinot Blanc |
2021 |
Wzgórza Cisowskie |
Fortis Solidaris |
2021 |
Milsko |
Cabernet Cortis & Pinot noir |
2020 |
Saint Vincent |
Riesling |
2020 |
Vae Soli |
Ancora |
2020 |
Aris |
Solaris półsłodkie |
2021 |
Łukasz |
Solaris półsłodkie |
2021 |
Kategoria II, wina różowe:
Miłosz |
Różowe |
2021 |
Międzypole |
Rozalia |
2021 |
Cantina |
Rose |
2021 |
Kategoria III, wina czerwone:
Milsko |
Regent |
2020 |
Bachusowe Pole |
Vintro |
2019 |
Winnica w Ogrodzie |
Pinot noir |
2020 |
Cantina |
Regent |
2020 |
Łukasz |
Sadyba |
2021 |
Saint Vincent |
Regent |
2019 |
Equus |
Cabernet cortis |
2020 |
Equus |
Magnesia |
2020 |
Kategoria IV, wina słodkie:
Aris |
Muscaris |
2021 |
Cantina |
Hibernal słodkie |
2021 |
Kategoria V, wina musujące:
Equus |
Brut |
2020 |
Od Nowa |
Riesling |
2020 |
Aris |
Traditio Brut |
2020 |
Od Nowa |
Cuvee |
2020 |
Cantina |
Pet-Nat |
2021 |
Cantina |
Frizzante Rose |
2021 |
Cantina |
Frizzante SV |
2021 |
Winnica Pod Winną Górą |
Frizzante Słońce i Rzeka |
2021 |
Kategoria VI, wina specjalne:
Miłosz |
Pomarańczowe |
2021 |
Folwark Pszczew |
Forange |
2021 |
Wszyscy winiarze byli zadowoleni z werdyktu. Z obfitości nagród cieszyli się m.in. przedstawiciele Winnicy Łukasz w Wityniu pod Świebodzinem: – Nie spodziewaliśmy się, że będzie aż sześć nagród. Jest to miłe zaskoczenie. To znaczy, że z roku na rok produkcja win wychodzi nam coraz lepiej. Bardzo się cieszymy i przede wszystkim wielkie gratulacje dla uczestników konkursu, wszystkich winiarzy. Życzymy robienia jeszcze lepszych win – powiedziała Zuzanna Pietrasik-Snowball, reprezentantka winnicy. Przyznała też, że wyroby lokalnych winiarzy są coraz lepiej rozpoznawalne, a mieszkańcy regionu chętnie poszerzają wiedzę o winiarstwie. – Wiele pomaga w tym edukacyjna forma Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze czy nawet Winobranie w Zielonej Górze, towarzyszące temu degustacje i imprezy winiarskie. Widzimy, że ludzie mają coraz większe pojęcie o winnicach, winiarniach i winie. Tendencja jest wzrostowa i bardzo się cieszymy, bo już nie tylko turyści spoza granic województwa lubuskiego, ale też Lubuszanie coraz bardziej poszerzają winiarską wiedzę – dodała Z. Pietrasik-Snowball.
Wiele wyróżnień za swoje produkty otrzymała także Winnica Cantina z Mozowa k. Sulechowa. Nagrody odebrał jej właściciel, Mariusz Pacholak, który uważa, że podstawą dobrego wyrobu jest cierpliwość i praca w harmonii z naturą: – Jeżeli ktoś się para winiarstwem, to wie, że ta praca uczy cnoty cierpliwości. Bywa tak, że czeka się kilkanaście lat na to, żeby osiągnąć sukces nie samemu, ale wespół z naturą. Niekiedy wręcz nie należy za bardzo w nią ingerować. Jest takie porzekadło na południu Czech, które słyszałem od jednego winiarza. Będąc na wycieczce, spróbowaliśmy jego wina i zapytaliśmy: „jak pan to robi?”. Odpowiedział: „generalnie to mu nie przeszkadzam”. Oczywiście są aspekty, kiedy winiarz pochyla się nad winoroślą, bo wino powstaje w polu, drugi etap to praca w winiarni. A bardzo dobry produkt na winnicy to możliwość wytworzenia dobrego lub bardzo dobrego wina. Cieszymy się, że zostało to dostrzeżone i uhonorowane medalem „Wino warte zachodu” – powiedział winiarz.
Okazja do poznania winiarskiej historii
Na zakończenie uroczystości otwarcia festiwalu uczestnicy wydarzenia wzięli udział w degustacji, którą przygotowały winnice Trojan, Pod Lipą i Stara Winna Góra. Zwiedzali również przestrzeń, w której prezentowane były winiarskie wyroby – dawną piwnicę Ernsta Mühle, producenta win. Obiekt powstał w latach 60. XIX wieku. To jeden z największych ceglanych budynków Zielonej Góry. Pozostawał własnością rodziny Mühle do 1910 roku, kiedy to został odkupiony przez rymarza Richarda Schulza. Obecnie piwnica jest prywatną własnością, a niedawno przeszła generalny remont (informacje na podstawie „Topografii winiarskiej Zielonej Góry” Mirosława Kuleby, wydanej w 2010 r.).
Dzieje tej i wielu innych piwnic można poznać podczas całego festiwalu, który potrwa do 3 maja. Zwiedzanie budynków jest bezpłatne.
Poniżej przypominamy program imprezy.
30 KWIETNIA
- godzina 15:00 - prezentacje winiarskie, atrakcje dla najmłodszych, food trucki (Lubuskie Centrum Winiarstwa)
- godzina 18:00 do 22:00 - koncerty muzyczne w Lubuskim Centrum Winiarstwa:
o godzinie 18:00 - Andrzej Smolik i Kev Fox
o godzinie 20:00 - Krzysztof Zalewski
1 MAJA
- godzina 12:00 otwarcie piwnic winiarskich
- godzina 12:00 spacer szlakiem zabytków winiarskich Zielonej Góry (start przy piwnicy Ernsta Muhle w Parku Sowińskiego)
- godzina 15:00 prezentacje winiarskie, atrakcje dla najmłodszych, food trucki (Lubuskie Centrum Winiarstwa)
- godzina 18:00 do 22:00 koncerty muzyczne w Lubuskim Centrum Winiarstwa:
o godzinie 18:00 wystąpi Łukasz Łyczkowski z zespołem 5 rano
o godzinie 20:00 - Kaśka Sochacka
2 MAJA
- godzina 12:00 otwarcie piwnic winiarskich
- godzina 18:00 "Moje podróże po świecie" spotkanie autorskie z Marcinem Kydryńskim w Muzeum Ziemi Lubuskiej (wstęp wolny)
3 MAJA
godzina 12:00 - otwarcie piwnic winiarskich
o godzinie 20:00 - Koncert Finałowy Festiwalu „ Siesta & Wino” - Joao de Sousa i Ola Jas, prowadzenie: Marcin Kydryński.
Wydarzenia kulturalne w piwnicach winiarskich:
1. Winnica Miłosz w Łazie
- 30 kwietnia o godzinie 13.00 i 16.00 oraz 1 i 2 maja o godzinie 13.00 - Winnica Miłosz w Łazie zaprasza na degustacje biologicznych win. W programie Pandemiczna biel (pinot blanc & solaris) 2021, Pandemiczna pomarańcza 2021 - traminer/pinot blanc/sauvignon blanc/ mueller-thurgau/devin, a także Pandemiczny róż (zweigelt), Milena - wino białe z pinot blanc i pinot noir, i premierowo Pinot noir 2021. Koszt - 50 zl/osoba, rezerwacja prośmy przesyłać na maila: fedorowiczkrzysztof@wp.pl
2. Piwnica winiarska przy ul. Wodnej 32 w Zielonej Górze
- 30 kwietnia o godz. 19.00 odbędzie się koncert wiolonczelowy Szymona Walenciaka
- 1 maja o godzinie 18.00 odbędzie się spotkanie z Andrzejem Franaszkiem, autorem biografii Czesława Miłosza i Zbigniewa Herberta oraz zbioru esejów Gwiazda Piołun – porozmawiamy o poezji, podróżowaniu, przyjaźni, winie i… Polsce. wstęp bezpłatny.
- 2 maja o godzinie 19.00 odbędzie się koncert Grupy Śpiewu Białego "Drewno".
3. Piwnica winiarska przy Winnicy Żelazny (Łaz, ul. Winna 8, 66-003 Zabór)
- 30 kwietnia o godz. 16:00 - degustacja win z Winnicy Żelazny
- 1 maja o godz. 16:00 - degustacja win z Winnicy Żelazny
Koszt: 50,00 zł Szczegóły na: www.winnicazelazny.pl Tel. 691-941-323
4. Piwnica winiarska przy ulicy Kupieckiej 22 w Zielonej Górze
- W dniach 29 i 30.04.2022 r. godz. 19.00 zapraszamy na koncerty Wojciecha Jaske - ,,Wojas’’. Muzyka jazz chillout, koncerty kończą się około godz. 21.30.
Organizatorem II Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego i Lubuskie Centrum Winiarstwa. Wydarzenie współorganizują Fundacja Gloria Monte Verde i Fundacja Tłocznia.