Warsztaty LCPR z produktami regionalnymi to czas wypełniony smakiem, pasją i wiedzą

Pobierz PDF
Fot: Paweł Wańczko
Ponad 700 uczestników, 20 spotkań. - Dziękuję za te lekcje zdrowego żywienia! – mówił wicemarszałek Łukasz Porycki, podsumowując warsztaty organizowane w 2023 r. przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego.

Warsztaty organizowane przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, przykuwały uwagę, a nabory rozchodziły się w kilka godzin a nawet minut.         

Wicemarszałek Łukasz Porycki na czwartkowej (7 grudnia 2023 r.) konferencji prasowej podkreślał, że podczas warsztatów przekrój tematyczny był niezwykle szeroki i każdy mógł znaleźć coś dla siebie. –  Nabiał, warzywa, branża mięsna, rękodzieło, produkty cukiernicze i piekarnicze. Warsztaty skierowane były zarówno dla dzieci jak i dorosłych, uczestniczyły w nich rodziny. Każdy z uczestników otrzymywał przepis po to, by móc później samodzielnie się sprawdzić - mówił wicemarszałek.   

O tegorocznej ofercie warsztatowej mówił dyrektor LCPR Jacek Urbański. - Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Projekt z roku na rok rośnie. Jest tylu chętnych, że brakuje miejsc. W związku z dużym zainteresowaniem wprowadziliśmy formułę, że można na warsztaty przyjść też jako gość. Osoby te dopingują tych, którzy próbują przygotować coś z producentami. Na ostatnie warsztaty nabór trwał 20 minut – mówił dyrektor LCPR. Już teraz zaprosił na warsztaty, które odbędą się w 2024 r. Pierwsze - ruszą wiosną.  

O prozdrowotnych właściwościach ziół mówiła podczas swoich warsztatów Joanna Kardynia z Gospodarstwa ,,Bio – Las”. Warsztaty zielarskie cieszyły się dużym zainteresowaniem. - Wiedzy było sporo i ciężko było ją przekazać w tak krótkim czasie. Pokazywałam pewne rzeczy, jak podejść do ziół, jak je połączyć, jakie substancje rozpuszczają się w wodzie, jakie w occie. Każdy mógł wykonać macerat. Wiedza była skondensowana i myślę, że warto je powtórzyć – mówiła Joanna Kardynia, która podczas czwartkowej konferencji zaprezentowała krótki wykład o marynacie do mięs: - Rozmaryn, oregano, tymianek, pierz, czosnek - to z tych przypraw można zrobić świetną marynatę do mięs na bazie octu jabłkowego, który skruszy mięso i będzie ono bardziej lekkostrawne.

Wszystkie zapachy z ziół przejdą do mięsa, które będzie delikatne i kruche. To zioła, które pobudzają układ trawienny. Mięsa nie można zamarynować w samym occie, bo będzie kwaśne.  Do drobiu należałoby dobrać inne zioła.

Jarosław Szlachetko z Salcum Fixum, wielokrotnie nagradzany za swoje produkty podkreślał, że warsztaty to ważny czas, który daje możliwość spotkania z konsumentem. – Podczas zakupów nie zawsze jest czas na to, by swobodnie porozmawiać o produkcji wędlin. Podczas warsztatów uczestnicy chętnie zadają pytania, czasem i my się czegoś dowiemy – mówił Jarosław Szlachetko. Kiełbasa słoikowa – to był temat ostatnich warsztatów, podczas których mówiono jak zabezpieczyć mięso na długie lata.

- Każdy warsztat to niesamowita dawka praktyki i teorii. Uczestnicy wychodzą z nich z wiedzą, samodzielnie wykonanym produktem, a także ulotką zawierającą przepis na wykonie produktu ponownie – mówiła Justyna Grey z LCPR, odpowiedzialna za organizację warsztatów. Potwierdzają to uczestnicy warsztatów, którzy wykazali się największą frekwencją: Katarzyna i Dariusz Wojtkowiak oraz Leszek Głuszak. Uczestnicy, którzy wzięli udział w największej ilości warsztatów, otrzymali zestawy produktów regionalnych.    

Ci, którym nie udało się wziąć udziału w warsztatach, mogą korzystać z materiałów filmowych, które dostępne są na Facebooku Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.        

https://www.facebook.com/lcprzg

Galeria: Smak, pasja i wiedza, czyli podsumowanie warsztatów z produktami regionalnymi

Powiązane wiadomości

Zobacz również