Gęsina z Rusinowa triumfuje w Bitwie Regionów w Szczańcu

Pobierz PDF
- Świadome wybieranie polskich regionalnych produktów to nie tylko wsparcie dla lokalnych producentów, ale także troska o naszą kulinarną tradycję i zdrowie - podkreślił Zbigniew Kołodziej podczas Bitwy Regionów w Szczańcu.

W sobotę, 10 sierpnia 2024 r., w Parku Świętojańskim w Szczańcu odbyła się kolejna odsłona konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, gdzie Koła Gospodyń Wiejskich rywalizowały o tytuł najlepszej potrawy. Tegorocznym zwycięzcą została pieczona gęś przygotowana przez KGW „Sikoreczki” z Rusinowa. Choć wszystkie potrawy zachwyciły jurorów, to właśnie ta gęsina zdobyła największe uznanie.

Wydarzenie, w którym brał udział Członek Zarządu Województwa Lubuskiego Zbigniew Kołodziej, Radny Województwa Lubuskiego Marek Halasz oraz Dyrektor Lubuskiego Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) Przemysław Osiński, zgromadziło wielu mieszkańców i gości, oferując regionalne przysmaki, występy artystyczne i rodzinne atrakcje. Finał „Bitwy Regionów” odbędzie się podczas Dożynek Wojewódzkich w Łagowie w Gminie Dąbie (pow. krośnieński). 

Już w najbliższą sobotę (17 sierpnia 2024 r.) kolejna Bitwa Regionów w Krzepielowie koło Sławy.

Galeria zdjęć

Powiązane wiadomości

Zobacz również