
Od 10 lat Twój Zielony Targ prezentuje regionalne produkty województwa lubuskiego i zachęca do ich zakupu. W niedzielę, 1 września 2024 r. w Zagrodzie Kamiennej Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli odbędą się 10. urodziny tego przedsięwzięcia.
Na jubileusz zaprasza członek Zarządu Województwa Lubuskiego Zbigniew Kołodziej, który podczas piątkowej (30 sierpnia 2024 r.) konferencji prasowej w UMWL przypomniał, że pierwszy targ odbył się 15 czerwca 2014 r. i wówczas było 14 wystawców. Na niedzielnej imprezie będzie ich już 80. Zwykle co niedzielę można zakupić w skansenie produkty u 40 wystawców z 20 branż.
– Liczę, że to wydarzenie będzie kontynuowane z sukcesem. Urząd marszałkowski również przygotował niespodziankę na jubileusz. Dla najpiękniejszego stoiska podczas targu przewidziano nagrody, będą to 3 nagrody główne i 3 wyróżnienia. Zapraszam odwiedzających, bo będzie bardzo dużo atrakcji i warto z nich skorzystać - zachęcał Zbigniew Kołodziej.
Zastępca dyrektora Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Marta Forszpaniak podkreślała, że współpraca z Twoim Zielonym Targiem rozpoczęła się 4 lata temu. - Zawarliśmy porozumienie, a jego pokłosiem była organizacja warsztatów z producentami, którzy m.in. wystawiają się na targu. Do tej pory odbyło się około 30 takich warsztatów. Odbywały się one w każdą ostatnią niedzielę miesiąca. Robiliśmy chleby, sery, białą kiełbasę, piekliśmy torty, wypiekaliśmy ciasteczka, wirowaliśmy miód. W najbliższą niedzielę o godz. 13.00 będzie można wziąć udział w warsztatach dla dorosłych i dzieci, i wykonać samodzielnie torby pełne kolorów – zachęcała M. Forszpaniak.
Tadeusz Woźniak – dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli podkreślał, że w skład dziedzictwa kulturowego wchodzi dziedzictwo kulinarne. - Podczas wielu imprez, które organizujemy, Twój Zielony Targ ma ważne miejsce, ponieważ od 10 lat współpraca układa się bardzo dobrze. Naszym zadaniem jest promowanie dziedzictwa, ale nie tylko kulinarnego. Na Zielonym Targu również pokazujemy działania naszych rzemieślników i wszystko, co oni wytwarzają na terenie naszego województwa – mówił dyrektor muzeum.
O szczegółach, programie i atrakcjach mówił organizator Twojego Zielonego Targu Michał Czarnecki. Odbędą się warsztaty, konkursy z nagrodami, komentowane degustacje, a urodzinowi goście będą mogli również bezpłatnie zwiedzić muzeum. Powiedział także o początkach targu. - Zaczynaliśmy niepozornie od kilku wystawców, by obecnie zrzeszać podczas każdego niedzielnego poranka liczącą kilkadziesiąt osób ekipę lubuskich wytwórców. Co warto podkreślić, każdy z nich wykonuje produkt inny i niepowtarzalny z odmiennej kategorii produktowej, a to dodatkowo pokazuje, jak różnorodny jest lubuski produkt regionalny – mówił Michał Czarnecki.
W programie imprezy m.in.: konkursy z nagrodami (dla wystawców i klientów), strefa relaksu, konsultacje dla mam ze specjalistami.
Wydarzenie potrwa od godziny 9.00 do 18.00. Oficjalne rozpoczęcie 10-lecia targu – o godzinie 12.00.
Jednym z 14 pierwszych wystawców był producent soków tłoczonych ,,Sad Solniki”. Jak podkreślała Irena Lisowska-Szron, bardzo zaimponowała jej wówczas inicjatywa młodych studentów Pauli Lencewicz oraz Michała Czarneckiego. – Sami wówczas zaczynaliśmy naszą przygodę z toczniem soków i od początku spodobał mi się pomysł organizatorów – mówiła.
O swojej przygodzie z Twoim Zielonym Targiem opowiedziała producentka wyrobów piekarniczych Marcelina Sikorska. – W każdą niedzielę atmosfera jest niesamowita, a do stoiska z naszym chlebem ustawia się długa kolejka chętnych – mówiła.
Twój Zielony Targ to cykliczne targi zdrowej żywności organizowane w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli od 15 czerwca 2014 roku. Co tydzień spotkać tu można kilkudziesięciu lokalnych producentów żywności, którzy jakością i wyjątkowym smakiem swoich produktów zaskarbili sobie sympatię niezliczonej ilości klientów.