Lubuskie zaprasza na kulinarną i kulturalną ucztę. Przed nami I Święto Produktu Regionalnego

Pobierz PDF
Fot: Marek Pych
W czwartek, 28 sierpnia 2025 roku w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego odbyła się konferencja prasowa zapowiadająca Święto Produktu Regionalnego Województwa Lubuskiego, które już w najbliższą niedzielę, 31 sierpnia zagości na terenie Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli. Organizatorzy przygotowali bogaty program – od degustacji i warsztatów przez quizy i pokazy kulinarne aż po koncerty na żywo.

Smaki regionu i „Złoty Fartuch Konsumenta”

Podczas czwartowej konferencji członkini Zarządu Województwa Anna Chinalska podkreśliła, że wydarzenie będzie nie tylko okazją do spotkania producentów z konsumentami, lecz także do wspólnej zabawy. Właśnie z tej okazji ogłoszony został konkurs, w którym to mieszkańcy wybierają swój ulubiony produkt regionalny. Zwycięzca otrzyma „Złoty Fartuch Konsumenta”. – W niedzielę w Ochli będzie gwarnie, smacznie i różnorodnie, a bogactwo naszych lokalnych smaków zaskoczy niejednego odwiedzającego – zapowiedziała A. Chinalska.

80 wystawców i degustacje tradycyjnych specjałów

Członek Zarządu Województwa Jacek Urbański zwrócił natomiast uwagę na rozwój lubuskiej marki kulinarnej. Przypomniał, że Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego współpracuje już z ponad 400 producentami, a podczas niedzielnego święta pojawi się ich aż około 80. Goście będą mogli spróbować także wyjątkowych produktów tradycyjnych, których receptury muszą udokumentować co najmniej 25-letnią historię.

Konglomerat smaków i warsztaty dla rodzin

Dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli Tadeusz Woźniak zaznaczył, że różnorodność smaków regionu wynika z historii przesiedleń i mieszania się kultur. To właśnie w Ochli spotykają się tradycje kulinarne wielu grup przybyłych po II wojnie światowej, co czyni ten teren wyjątkowym na mapie Polski. Z kolei pełniąca obowiązki dyrektora Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Marta Forszpaniak zapowiedziała warsztaty dla całych rodzin – od tworzenia eko-hoteli, przez tworzenie i malowanie plecaków, aż po plecenie kwiatowych wianków. Na scenie kulinarnej nie zabraknie też znanego szefa kuchni Tomasza Proca, który przygotuje chłodnik lubuski z lokalnych produktów.

Targ pełen muzyki i spotkań

To jednak nie koniec atrakcji. Organizator Twojego Zielonego Targu Michał Czarnecki zwrócił uwagę, że wydarzenie będzie mieć charakter rodzinny – każdy znajdzie coś dla siebie: od stoisk kulinarnych i konsultacji ze specjalistami (m.in. fizjoterapeutami i psychologami) po atrakcje muzyczne. Przez cały dzień towarzyszyć publiczności będzie wokalista Wojtek Kiełbasa, którego twórczość porównywana jest do Eda Sheerana. Natomiast muzyczną kulminacją dnia będzie koncert zielonogórskiego zespołu Echa, który niedawno wystąpił na prestiżowym Męskim Graniu.

Spotkajmy się w Ochli!

Święto Produktu Regionalnego rozpocznie się w niedzielę, 31 sierpnia br. o godzinie 10:00 na terenie Twojego Zielonego Targu w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli. Oficjalne otwarcie zaplanowano na godzinę 12:00. Wstęp na wydarzenie i udział w warsztatach jest całkowicie bezpłatny. Podczas Święta Produktu Regionalnego, jak co niedzielę, będzie można także wybrać się na Twój Zielony Targ i zaopatrzyć się w regionalne produkty.

Galeria: Święto Produktu Regionalnego - Konferencja Prasowa

Powiązane wiadomości

Zobacz również