
Za nami II Święto Produktu Regionalnego Powiatu Nowosolskiego. To była doskonała okazja, by spotkać się z regionalnymi producentami i spróbować tego, co w regionie najlepsze. W wydarzeniu wziął udział wicemarszałek Grzegorz Potęga.
W niedzielę, 28 września 2025 r. na parkingu Starostwa Powiatowego w Nowej Soli odbyło się II Święto Produktu Regionalnego Powiatu Nowosolskiego. To była okazja do promocji zdrowej, lokalnej żywności, najwyższej jakości. Każdy z mieszkańców czy gości, odwiedzając blisko 20 stoisk, mógł znaleźć coś dla siebie.
Gości powitali: wicemarszałek Grzegorz Potęga, starosta nowosolski Mariusz Stokłosa, p.o. dyrektora Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Marta Forszpaniak oraz Andrzej Ziarek – Dyrektor Departamentu Polityki Społecznej UMWL.
- Turystyka kulinarna to w pewnym stopniu nasz kawałek turystyki, na który województwo stawia, co potwierdzamy corocznym zapewnieniem budżetu dla Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. Mamy z tego bardzo wymierne efekty, a tym efektem jest również to, że dzisiaj uczestniczymy w pięknym jarmarku zorganizowanym przez starostwo powiatowe w Nowej Soli – mówił wicemarszałek Grzegorz Potęga.
Światowy Dzień Jabłka obchodzony 28 września był również okazją, by pokazać, jak różnorodnym i wartościowym produktem są jabłka. Można było uczestniczyć w warsztatach kiszenia oraz wykładach o ich walorach zdrowotnych. Szczególne miejsce podczas wydarzenia zajęli lubuscy pszczelarze.
Wśród wystawców byli: Sad Solniki, Browar Odrzański, Winnica Wzgórza Cisowskie, Zarząd Okręgowy PZŁ w Zielonej Górze, Pasieka Śmiglewscy, Miodowy Spichlerz Kolsko, Piekarnia Bojko, Pasieka Waligórscy, Ta od Gongów - Monika Karabin, Agnieszka Makała, Stowarzyszenie Lipowy Wianek, Agnieszka Wichowska, KGW Kiełczanki, KGW Niedoradz, KGW Stypułów, Rejonowe Koło Pszczelarzy w Nowej Soli, Gospodarstwo Rolne Jan Kamrowski, Sery Kozie Pazdrowscy.
Muzyczną oprawę zapewniły zespoły Nowomiasteczkowi i Tego Typu.