Koło Gospodyń Wiejskich „Łagówek” złożyło w dniu 13 października 2025r. do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego ofertę w trybie pozakonkursowym na zadanie pn. „Warsztaty kulinarne z KGW Stokrotki Kaława z sąsiedniego powiatu międzyrzeckiego pt. „Świąteczne Pierniczenie”.
Zgłoszone zadanie spełnia łącznie wszystkie warunki określone w art. 19a, ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.
Zadanie publiczne polegać będzie na organizacji w listopadzie 2025r. w Łagówku warsztatów kulinarnych pt. „Świąteczne pierniczenie”, które poprowadzi znany kucharz Tomasz Proc. Podczas spotkania uczestnicy zapoznają się z historią kulinarną regionu międzyrzeckiego w zakresie wykorzystania regionalnych produktów i tradycyjnych przepisów. Przedsięwzięcie ma na celu kultywowanie dialogu międzypokoleniowego, aktywizację lokalnej społeczności z terenów wiejskich, poprawę więzi oraz zapoznanie się z tajnikami kuchni regionalnej.
Zarząd Województwa Lubuskiego w dniu 21 października br. pozytywnie rozpatrzył ofertę i zarekomendował zadanie do dofinansowania w wysokości 5.000,00 zł.
Oferta została zamieszczona w Biuletynie Informacji Publicznej:
https://bip.lubuskie.pl/189/6265/oferta_KGW_Lagowek_na_realizacje_zadania_pn__Warsztaty_kulinarne_z_KGW_Stokrotki_Kalawa_-_Swiateczne_Pierniczenie/