
Głównym obszarem współpracy ma być produkcja żywności - mięsa, nabiału, a także przemysł drzewny. Mirosław Gojdź, który przewodzi wydziałowi podlegającemu polskiemu Ministerstwu Gospodarki, występował z upoważnienia Burmistrza Krety, który jest bardzo zainteresowany nawiązaniem szeroko rozumianych kontaktów handlowo-gospodarczych z województwem lubuskim. Pierwszy Sekretarz Ambasady RP w Grecji wyraził przekonanie, że Lubuskie, to region szczególnie atrakcyjny dla przedsiębiorców z Krety z uwagi na produkowaną w Lubuskiem zdrową żywność: mleko, sery kozie, drób, mięso indycze, wołowe i wieprzowe. Rozmowy w Atenach dotyczyły głównie organizacji w drugim półroczu br. misji dla lubuskich producentów żywności i materiałów drewnianych. Podczas ich wizyty na Krecie wydział promocji, handlu i inwestycji przy Ambasadzie RP w Grecji zorganizuje spotkania B2B z greckimi przedsiębiorcami zainteresowanymi eksportowaniem lubuskich produktów.