Szansa na współpracę gospodarczą z Kretą

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Podczas Europejskiego Forum Miast i Regionów, które odbywało się w Atenach w dniach 7-8 marca marszałek Elżbieta Polak spotkała się z Pierwszym Sekretarzem w Ambasadzie Rzeczypospolitej Polskiej w Grecji, Mirosławem Gojdziem, który jest także szefem Wydziału Promocji, Handlu i Inwestycji. Marszałek przyjęła jego zaproszenie do nawiązania współpracy gospodarczej pomiędzy województwem lubuskim a Kretą.

Głównym obszarem współpracy ma być produkcja żywności - mięsa, nabiału, a także przemysł drzewny. Mirosław Gojdź, który przewodzi wydziałowi podlegającemu polskiemu Ministerstwu Gospodarki, występował z upoważnienia Burmistrza Krety, który jest bardzo zainteresowany nawiązaniem szeroko rozumianych kontaktów handlowo-gospodarczych z województwem lubuskim. Pierwszy Sekretarz Ambasady RP w Grecji wyraził przekonanie, że Lubuskie, to region szczególnie atrakcyjny dla przedsiębiorców z Krety z uwagi na produkowaną w Lubuskiem zdrową  żywność: mleko, sery kozie, drób, mięso indycze, wołowe i wieprzowe. Rozmowy w Atenach dotyczyły głównie organizacji w drugim półroczu br. misji dla lubuskich producentów żywności i materiałów drewnianych. Podczas ich wizyty na Krecie wydział promocji, handlu i inwestycji przy Ambasadzie RP w Grecji zorganizuje spotkania B2B z greckimi przedsiębiorcami zainteresowanymi eksportowaniem lubuskich produktów.

Galeria: Spotkanie z Pierwszym Sekretarzem Ambasady RP w Grecji

Zobacz również