Finał „Lubuskich smaków”

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
3 kwietnia br. odbył się finał II edycji Konkursu Gastronomicznego „LUBUSKIESMAKI” w GorzowieWielkopolskim. W konkursie wzięli udział młodzi adepci szkół kształcących w zawodach gastronomicznych,  a jego celem było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji. Jak powiedział Wicemarszałek Maciej Szykuła- „LUBUSKIE SMAKI” z pewnością są naszym wspaniałym towarem eksportowym nie tylko w Polsce ale i w Europie. Udowodnili to uczestnicy konkursu, którego poziom w tym roku był bardzo wysoki.

Celem konkursu było odkrywanie, poznawanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji kuchni lubuskiej we współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów, doświadczenia i porównania profesjonalnych umiejętności. Zgodnie z regulaminem zawodnicy w tym roku mieli dwie godziny na przygotowanie dania z wykorzystaniem pstrąga, soczewicy oraz lawendy.

Właśnie „LUBUSKIE SMAKI” są jedną z atrakcji turystycznych, które województwo lubuskie prezentuje na różnego typu targach, gdzie wśród zwiedzających sprawiają podziw i uznanie dla naszych młodych talentów sztuki kulinarnej - dodał Maciej Szykuła wręczając II nagrodę w konkursie.

            To niezwykłe kulinarne wydarzenie przybliżyło wszystkim również historię oraz znaczenie smaków i darów lubuskiego, jednocząc przy tym  środowisko kulinarne. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej - Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.

 

Informację przygotował Przemysław Uss z UMWL w Gorzowie Wlkp.

Galeria: Finał „Lubuskich smaków”

Zobacz również