
Celem konkursu było odkrywanie, poznawanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji kuchni lubuskiej we współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów, doświadczenia i porównania profesjonalnych umiejętności. Zgodnie z regulaminem zawodnicy w tym roku mieli dwie godziny na przygotowanie dania z wykorzystaniem pstrąga, soczewicy oraz lawendy.
Właśnie „LUBUSKIE SMAKI” są jedną z atrakcji turystycznych, które województwo lubuskie prezentuje na różnego typu targach, gdzie wśród zwiedzających sprawiają podziw i uznanie dla naszych młodych talentów sztuki kulinarnej - dodał Maciej Szykuła wręczając II nagrodę w konkursie.
To niezwykłe kulinarne wydarzenie przybliżyło wszystkim również historię oraz znaczenie smaków i darów lubuskiego, jednocząc przy tym środowisko kulinarne. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej - Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.
Informację przygotował Przemysław Uss z UMWL w Gorzowie Wlkp.