
Przypomnijmy: ziemię pod winnicę, przy wsparciu urzędu marszałkowskiego przejęła Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie. Instytucja gospodaruje majątkiem wraz z lubuskimi winiarzami – oni uprawiać będą winorośl, a szkoła zadba m. in. o infrastrukturę i zaplecze badawczo-rozwojowe (inwestycja wpisuje się w projekt Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku). W powstanie winnicy silnie zaangażowało się także Muzeum w Ochli (przygotowuje m. in. projekt winiarni) oraz miasto Zielona Góra, z którym urząd marszałkowski zawarł umowę dotyczącą opracowania programu funkcjonalno – użytkowego na budowę Centrum wraz z jego koncepcją. 13 winiarzy, którzy będą tu uprawiać różne odmiany winorośli czeka na wybudowanie niezbędnej drogi dojazdowej i studni głębinowych.
Opracowanie dokumentacji, uzyskanie pozwoleń to najbardziej żmudna i niewidoczna część realizacji projektu, ale wkrótce zobaczymy finalny efekt tych prac - Ta kooperacja, którą usilnie wspieram, zaowocuje, niespotykaną nigdzie indziej różnorodnością lokalnych win oraz przywróceniem tradycji winiarskich na Ziemi Lubuskiej – mówi marszałek Elżbieta Polak. Winnica powstaje powoli. - Ale tego wymaga dzieło budowane dla pokoleń i mam nadzieję, że będzie to jeden z najlepszych produktów promocyjnych regionu– dodaje marszałek.
Winnica pod Zaborem stanie się „agrafką” Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu. Będzie to miejsce otwarte dla turystów i mieszkańców, miejsce nauki i badań dla studentów PWSZ w Sulechowie i wreszcie, miejsce spotkań i wymiany doświadczeń osób związanych z branżą winiarską. Obiekt dostępny będzie dla każdego. W budynku zaplanowano kilka sal, m. in. konferencyjną (na 100 osób), ekspozycyjną (również do prezentacji multimedialnych) oraz z przeznaczeniem na pokaz procesu tłoczenia owocu winorośli i produkcji win. W obiekcie znajdować się będzie punkt informacji turystycznej z możliwością prezentacji i degustacji wyrobów tradycyjnych regionu lubuskiego, dostępne też będą pokoje gościnne. Wygospodarowano również miejsce na magazyn zbiorów tematycznych i leżakownię wraz z archiwum wina. Wszystkie pomieszczenia (a także ciągi ścieżek na winnicy) mają być dostosowane do poruszania się osób niepełnosprawnych. Obiekt będzie też energooszczędny (ogrzewanie pompą ciepła). Na zewnątrz goście będą mieli do dyspozycji scenę wraz z miejscami do biesiadowania, miejsce na ognisko i grill. Parking przy Centrum pomieści blisko 40 aut i 2 autokary.
Centrum powstaje w ramach projektu własnego pn. „Lubuskie aktywne i turystyczne” (Działanie 5.1 Rozwój i modernizacja infrastruktury turystycznej i kulturowej, Priorytet V Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013) nadzorowanego przez Wydział Projektu Własnego w Obszarze Turystyki Departamentu Infrastruktury Społecznej UMWL.
Ramowy harmonogram prac:
27 września 2010 r.
Przystąpienie Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sulechowie do realizacji projektu.
29 grudnia 2010 r.
Notarialne przekazanie przez Agencję Nieruchomości Rolnych Skarbu Państwa (Odział Terenowy w Gorzowie) na rzecz PWSZ w Sulechowie 35,0512 ha gruntów rolnych w obrębie gminy Zabór.
Lata 2011-2013
1. Prace rekultywacyjne i zabiegi agrotechniczne (dotacja budżetu województwa lubuskiego)
2. Spotkania stron. Rozmowy z lubuskim winiarzami, którzy zgłosili chęć przystąpienia do projektu.
Jesień 2012 r.
Podział (poprzez losowanie), wśród 13 winiarzy, działek rolnych pod uprawę winorośli.
25 października 2012 r.
Podpisanie z winiarzami umowy dzierżawy (na okres 30 lat).
26 marca 2013 r.
Uchwała Zarządu Województwa Lubuskiego przydzielająca uczelni w Sulechowie środki z budżetu województwa na realizację inwestycji (wg aktu notarialnego PWSZ w Sulechowie została zobligowana do wykonania inwestycji infrastrukturalnej w okresie nie dłuższym niż 9 lat od ich przekazania przez ANR, m. in.: bariery ochronnej przed zwierzętami, przyłącza energetycznego i ujęcia wody, drogi wewnętrznej wraz ze zjazdami z drogi wojewódzkiej).
29 kwietnia 2013 r.
Pierwsze, symboliczne nasadzenia w winnicy w Zaborze z udziałem marszałek Elżbiety Polak. Oficjalna prezentacja logo winnicy.
Grudzień 2013 r.
Zakończenie przez PWSZ w Sulechowie robót budowlanych związanych z wykonaniem infrastruktury.
Stan obecny:
„Winnica w Zaborze” jest zabezpieczona oraz przygotowana agrotechnicznie i infrastrukturalnie do rozpoczęcia nasadzeń winorośli.
2014 – wrzesień 2015 r.
Kolejne nasadzenia winorośli, w tym pielęgnacja, kształtowanie krzewów, zabiegi agrotechniczne i ochrona winorośli (opryski, nawożenie), budowa rusztowań. Zgodnie z zawartymi umowami dzierżawy gruntów rolnych, winiarze zobowiązani są do wykonania prac nie później niż w 2 lata po wykonaniu ogrodzenia oraz ujęcia wody i przyłącza energetycznego.
10 lutego 2014 r.
Koncepcja Lubuskiego Centrum Winiarstwa na podstawie przygotowanego programu funkcjonalno-użytkowego (po otrzymaniu dofinansowania projektu pn. „Lubuskie aktywne i turystyczne” w ramach konkursu LRPO na lata 2007-2013 nastąpi realizacja zadania inwestycyjnego: budowa Lubuskiego Centrum Winiarstwa na winnicy w gminie Zabór).
Jesień 2014 r.
Pierwszy, symboliczny zbiór z nasadzeń z 2013 r. (zbiór umożliwia szczep o nazwie solaris , odporny na mrozy i choroby grzybowe).
Wrzesień 2017 r.
Planowany pierwszy, duży zbiór winogron.
Rok 2014 rokiem enoturystyki
Lubuskie wino, a co za tym idzie lubuskie winnice zyskują w kraju coraz większą sławę. Winiarze mają coraz więcej gości zafascynowanych ekoturystyką. Nasze trunek chwalił przy ostatniej wizycie w Lubuskiem prezydent Bronisław Komorowski. Przypomnijmy rok 2014 jest rokiem enoturystyki w Lubuskiem. Enoturystyka to wizyty na winnicach, degustacja winnych wyrobów oraz nauka wyboru i podawania wina. Z ofertą winnic można zapoznać się podróżując Lubuskim Szlakiem Wina i Miodu.
Małgorzata Gabrysz-Hryniewicz
Małgorzata Tramś-Zielińska