
Podczas imprezy zaprezentowane zostały m.in. maszyny i urządzenia rolnicze, środki do produkcji rolniczej, rośliny ozdobne. Odwiedzający mieli okazję zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami technicznymi i technologicznymi.
Podczas targów poznaliśmy także laureatów konkursu kulinarnego: "Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”, którego organizatorem jest Agencja Rynku Rolnego przy udziale Urzędu Marszałkowskiego, Lubuskiej Izby Rolniczej, Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Konkurs był podsumowaniem warsztatów kulinarnych przeprowadzonych w dziesięciu szkołach rolniczych i ponadgimnazjalnych w województwie lubuskim. Podczas konkursu młodzież przygotowała potrawy promujące produkty regionalne i tradycyjne związane z ich rodzinnymi terenami.
Laureaci konkursu:
W Kategorii :
- potrawy z mięsa wieprzowego
I miejsce - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie
II miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie
III miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bobowicku
- potrawy z mięsa drobiowego
I miejsce – Zespół Szkół Technicznych w Lubsku
II miejsce – Zespół Szkół Zawodowych w Świebodzinie
III miejsce – Zespół Szkół Ponadgimnazajlnych w Gubinie
- potrawy jarskie
I miejsce – Zespół Szkół Ponadgimanzjalnych w Gubinie
II miejsce – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Nowej Soli
III miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym
Organizacja warsztatów oraz przeprowadzenie finału konkursu miało na celu promocję zdrowego stylu odżywiania, a także upowszechniania wiedzy na temat potraw regionalnych i tradycyjnych wśród młodego pokolenia.
Ponadto podczas imprezy nagrodzeni zostali hodowcy trzody chlewnej oraz uczestnicy konkursu „Bezpieczne gospodarstwo rolne”.