AGRO TARG 2014

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Najnowocześniejszy sprzęt rolniczy, rośliny ozdobne, zwierzęta hodowlane – to wszystko i wiele więcej można było zobaczyć podczas XXI Targów Rolniczych AGRO-TARG 2014. To największa tego typu impreza rolnicza w Lubuskiem. Podczas imprezy mona było spróbować regionalnych potraw oraz spotkać się z lubuskimi twórcami. W tym roku targi odwiedzili marszałek Elżbieta Polak oraz członek zarządu Stanisław Tomczyszyn.

Podczas imprezy zaprezentowane zostały m.in. maszyny i urządzenia rolnicze, środki do produkcji rolniczej, rośliny ozdobne. Odwiedzający mieli okazję zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami technicznymi i technologicznymi.

Podczas targów poznaliśmy także laureatów konkursu kulinarnego: "Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”, którego organizatorem jest Agencja Rynku Rolnego przy udziale Urzędu Marszałkowskiego, Lubuskiej Izby Rolniczej, Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Konkurs był podsumowaniem warsztatów kulinarnych przeprowadzonych w dziesięciu szkołach rolniczych i ponadgimnazjalnych w województwie lubuskim. Podczas konkursu młodzież przygotowała potrawy promujące produkty regionalne i tradycyjne związane z ich rodzinnymi terenami.

Laureaci konkursu:

W Kategorii :

  • potrawy z mięsa wieprzowego

I miejsce - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie

II miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie

III miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bobowicku

  • potrawy z mięsa drobiowego

I miejsce – Zespół Szkół Technicznych w Lubsku

II miejsce – Zespół Szkół Zawodowych w Świebodzinie

III miejsce – Zespół Szkół Ponadgimnazajlnych w Gubinie

  • potrawy jarskie

I miejsce – Zespół Szkół Ponadgimanzjalnych w Gubinie

II miejsce – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Nowej Soli

III miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym

Organizacja warsztatów oraz przeprowadzenie finału konkursu miało na celu promocję zdrowego stylu odżywiania, a także upowszechniania wiedzy na temat potraw regionalnych i tradycyjnych wśród młodego pokolenia.

Ponadto podczas imprezy nagrodzeni zostali hodowcy trzody chlewnej oraz uczestnicy konkursu „Bezpieczne gospodarstwo rolne”.

Galeria: AGRO TARG 2014

Zobacz również