Tegoroczne Forum Regionów Partnerskich przebiega pod hasłem „Apetyt na region – atrakcje i tradycje kulinarne regionu”. Międzynarodowe spotkanie odbyło się w sobotę w Muzeum etnograficznym w Ochli.
- Witamy Was w regionie wielokulturowym, bo takim jest woj. lubuskie - powiedziała marszałek Elżbieta Polak. - Nasz region to prawdziwy tygiel kulturowy, tutaj osiedlali się i zapuszczali korzenie mieszkańcy wielu regionów Polski. Korzystamy z doświadczeń wielu pokoleń i wielu kultur, dlatego mieszkańcy Lubuskiego są otwarci, kreatywni i innowacyjni.
Marszałek opowiedziała też gościom o nowej perspektywie finansowej Uni Europejskiej sięgającej roku 2020, podczas której Polska będzie największym beneficjentem funduszy strukturalnych: - Nasz kraj dostanie 82 mld euro, a te środki będą trafiać przede wszystkim na innowacje - mówiła. - Taki cel stawiamy też sobie w woj. lubuskim. Nadszedł czas by używać głowy, a nie szpadla.
Podczas powitalnego poczęstunku w Ochli, zagraniczni goście pytali m.in. o kulinarne tradycje regionu i o winiarstwo. Dowiedzieli się dużo, nie tylko w teorii, ale i w praktyce. Samorząd woj. lubuskiego zorganizował im bowiem warsztaty przyrządzania potraw regionalnych.
Okazało się, że gotowanie to znakomita forma integracji międzynarodowej. Goście zdjęli krawaty i marynarki, przywdziali fartuchy i w towarzystwie marszałek Polak, ochoczo zabrali się do pichcenia. Marszałek pokazała jak się wyrabia domowy makaron, a delegacje Rosji i Ukrainy wspólnie zabrały się do lepienia pierogów i ugniatania ciasta, z którego później wypiekano żytni chleb. Francuzi i Mołdawianie razem przyrządzili pstrąga. Nie było to łatwe, bo trzeba było zacząć od trudnego patroszenia ryb. Ale po dwóch godzinach świetnej kulinarnej zabawy, stoły były zastawione wyśmienitymi wiktuałami, a wokół rozchodził się aromat pieczonego ciasta.
W samą porę, bo "na gotowe", do Ochli dojechała delegacja z greckiej Krety, z wicegubernatorem wyspy na czele. Przypomnijmy, że we wrześniu planowana jest misja gospodarcza lubuskich przedsiębiorców na Kretę, której celem jest właśnie nawiązanie kontaktów handlowych w branży spożywczej.
---
W ramach współpracy zagranicznej przedstawiciele samorządu województwa lubuskiego systematycznie odwiedzają regiony partnerskie. To doskonała okazja do wymiany doświadczeń, nawiązywania kontaktów biznesowych, przyjrzenia się z bliska nowym rozwiązaniom technologicznym w różnych branżach. W większości regionów - wzajemna kooperacja koncentruje się szczególnie na współpracy między Izbami Rolniczymi, wymianie uczniów i kadry pedagogicznej, współpracy w zakresie rewitalizacji miasteczek atrakcyjnych turystycznie i promocji lokalnego dziedzictwa narodowegoczy wreszcie wsparciu inicjatyw w dziedzinie rzecznej turystyki śródlądowej (Le Lot) oraz uprawy winorośli i produkcji wina.
Regiony partnerskie województwa lubuskiego:
Kraj Związkowy Brandenburgia (Niemcy); Wolny Kraj Związkowy Saksonia (Niemcy), Departament le Lot (Francja);Region Abruzji (Włochy);Obwód Pskowski (Rosja);Obwód Wołogodzki (Rosja); Obwód Iwano - Frankowski (Ukraina); Obwód Sumski (Ukraina);Kraj Kiszyniów (Mołdowa);Samorządowy Kraj Nitrzański (Słowacja);Obwód Homelski (Białoruś); Prowincja Hainan (Chiny).