Najmłodsi Lubuszanie na Dniach Województwa

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Organizatorzy Dni Województwa Lubuskiego nie zapomnieli o najmłodszych mieszkańcach regionu. Przygotowano dla nich moc atrakcji – naukę gotowania, malowanie twarzy, zabawy z chustą, oraz szaleństwa na dmuchanych zamkach. Na deptaku można było spotkać i zrobić sobie zdjęcie z „Lubusiem” - maskotką województwa. Jakie jeszcze atrakcje czekały na dzieci podczas DWL?

„Kreatywne miejsca” to oferta lubuskich organizacji działających w sferze kultury: stowarzyszeń, grup nieformalnych, pojedynczych osób. Dzięki  aktywnej i atrakcyjnej formie prezentacji strefę odwiedziło wielu najmłodszych Lubuszan. Stowarzyszenie Inicjatyw „Drewno” z Ochli realizowało projekt pn „Winne gronka – Sztuka filcowania na sucho i morko”. Pod okiem instruktorek dzieci miały okazję przygotować broszki, winne gronka i inne pamiątki z filcu. Animatorki z Chorągwi Ziemi Lubuskiej ZHP malowały twarze i pomagały w przygotowaniu własnego emblematu.

Zabawy, gry edukacyjne oraz dmuchańce

Na stoisku Departamentu EFS można było sprawdzić swoją wiedzę, zręczność oraz spostrzegawczość. Służyły temu gry oraz zabawy zręcznościowe angażujące zarówno dzieci od 3 roku życia jak i młodzież, a także dorosłych. Świetną zabawę zapewniały gry, które nie wymagały długiego tłumaczenia, długiego siedzenia, a oferowały w zamian dużą dawkę śmiechu i dobrej zabawy. Można było zagrać m.in. w tak popularne gry, jak: „Halli Galli”, „Dobble”, „Speed cups”, „Suspend”,  „Wygibajtus”, „Pentago”, czy „Time’s Up family”. Natomiast dla dzieci, które rozpiera energia prawdziwą atrakcją były dmuchańce.

Malowanie buziek dla najmłodszych

Główny Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich (GPI) zaprosił dzieci na malowanie buziek w emblematy Unii Europejskiej lub inne fantazyjne wzory. W tym samym czasie rodzice odwiedzający niebieski namiot GPI mogli uzyskać informacje, jak dzięki środkom unijnym zrealizować plany zawodowe.

Warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim

Stoisko Departamentu EFS na DWL, to nie tylko zabawa ale także edukacja dla najmłodszych. W niedzielę odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził mistrz kuchni Grzegorz Łapanowski, który w swoich książkach i programach telewizyjnych odkrywa nowe smaki, zachęca do refleksji nad codzienną dietą i do zmiany nawyków żywieniowych. Realizowany przez niego projekt pt. „Szkoła na Widelcu” powstał w odpowiedzi na rosnącą potrzebę edukacji w zakresie żywności i żywienia. Podczas warsztatów dzieci dowiedziały się m.in. czym jest zdrowa żywność, skąd się bierze i dlaczego jest taka ważna. Ponadto wysłuchali informacji o tym, jak przestrzegać zasady higieny oraz kulturze spożywania posiłków.

Galeria: Kreatywne miejsca

Zobacz również