
Grecja otwiera się na polskie produkty, przede wszystkim sektora spożywczego. Dotychczas głównymi jej partnerami handlowymi były kraje Europy Zachodniej. Kryzys gospodarczy spowodował, że greccy przedsiębiorcy poszukują nowych i konkurencyjnych cenowo dostawców. Grecja nie była dotychczas główną destynacją polskiego eksportu, ale ze względu na rosyjskie embargo poszukiwane są nowe rynki zbytu.
W wizycie studyjnej ze strony województwa lubuskiego wzięli udział Dyrektor Departamentu Współpracy Międzynarodowej i Regionalnej pan Maciej Nowicki oraz przedstawiciel Lubuskiego Centrum Obsługi Inwestora z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, a także pan Jacek Urbański - Prezes Lubuskiego Rynku Rolno – Towarowego w Zielonej Górze i pani Małgorzata Pałys – Dyrektor Biura Lubuskiej Izby Rolniczej.
Podczas spotkania w siedzibie władz Krety dyrektor Nowicki zaprezentował potencjał gospodarczy województwa lubuskiego oraz branże priorytetowe naszego regionu. Wicegubernator ds. Polityki Socjalnej, Gospodarki Rolnej i Rybołówstwa Pani Theano Vrentzou – Skordalaki podkreśliła, że widzi możliwości współpracy w eksporcie i imporcie produktów spożywczych, w branży meblarskiej, wyrobów z drewna i papieru as także w turystyce. Na Kretę rocznie przybywa 4 miliony turystów, co generuje popyt na usługi gastronomiczne i hotelarskie.
Strategia, jaką przyjęła administracja Krety związana jest z zapewnieniem jak najwyższej jakości produktów i usług, certyfikowanych znakiem jakości. Dlatego Grecy zainteresowani są współpracą z województwem lubuskim, ponieważ znają dobrą jakość polskiego jedzenia a zwłaszcza mięsa. Potwierdzeniem tych deklaracji było spotkanie z Prezesem firmy KRIVEK S.A. panem Ioannisem Fasoulasem. Jest to jeden z większych importerów na Krecie, którego firma osiągnęła w zeszłym roku obrót na poziomie 24 mln euro. Sprzedawane przez KRIVEK towary pochodzą w 90% z importu, głównie z Argentyny, Wielkiej Brytanii i Holandii. Rozpoczęli także współpracę z polskim przedstawicielem w Łodzi. Pan Fasoulas zainteresowany jest importem lubuskiego mięsa, warzyw mrożonych, a nawet maszyn rolniczych i zapowiedział, że jeszcze w tym roku przyjedzie na wizytę studyjną do województwa lubuskiego. Jak sam podkreślił: „To był trafny ruch, że przyjechaliście do Heraklionu i chcecie współpracować z greckimi importerami”.
Współpracą zainteresowani są również przedsiębiorcy skupieni w Izbie Przemysłowo – Handlowej z Rethymnonu. Podczas spotkania z delegacją lubuską zaprezentowali oni wysokiej jakości produkty spożywcze - takie jak oliwa z oliwek, które mogą eksportować do Polski. Z Lubuskiego mogliby importować żywiec wieprzowy i inne produkty spożywcze.
Niszę jaką możemy zapełnić na rynku greckim to także produkty z branży meblarskiej z przeznaczeniem pod wyposażenie hoteli, co potwierdziło spotkanie z przedstawicielami Stowarzyszenia Hotelarzy w Rethymno oraz Creta Maris w Hersonissos.
Kontynuowano także rozmowy z Wicegubernator Krety panią Marią Lioni, która odwiedziła Zieloną Górę podczas Dni Województwa Lubuskiego. Ponownie wyraziła ona chęć sformalizowania współpracy pomiędzy naszymi regionami i zawarcia umowy partnerskiej. Byłaby to pierwsza umowa zawarta pomiędzy polskim a greckim regionem.
Oprac. Justyna Śmielska-Saniuk