
Jej ramowy program obejmuje m.in.:
12 marca 2015 r. (czwartek)
- Przylot delegacji
- Przejazd do Chanii.
- Spotkania z przedsiębiorcami zrzeszonymi w Izbie Przemysłowo - Handlowej Chanii. Prezentacja oferty handlowej, nawiązywanie kontaktów, rozmowy B2B.
- Wizyta studyjna w greckim przedsiębiorstwie.
13 marca 2015 r. (piątek)
- Spotkania z przedsiębiorcami zrzeszonymi w Izbie Przemysłowo -Handlowej Rethymno. Prezentacja oferty handlowej, nawiązywanie kontaktów, rozmowy B2B.
- Spotkanie z Zrzeszeniem Hotelarzy Subregionu Rethymno. Prezentacja oferty handlowej, nawiązywanie kontaktów, rozmowy B2B.
14 marca 2015 r. (sobota)
- Spotkania z przedsiębiorcami zrzeszonymi w Izbie Przemysłowo -Handlowej Herakionu. Prezentacja oferty handlowej, nawiązywanie kontaktów, rozmowy B2B.
- Przelot do Aten
- Spotkanie z przedsiębiorcami greckimi zrzeszonymi w Grecko - Polskiej Izbie Przemysłowo - Handlowej oraz z przedsiębiorcami Klubu Polonijnych Przedsiębiorców w Grecji "Agora"
15 marca 2015 (niedziela)
- Udział w Seminarium WPHI Ambasady RP w Atenach „Polish Food Specialities", w ramach „Dni Żywności Polskiej", dla greckich i polskich przedsiębiorców podczas Międzynarodowych Targów Food Expo w Atenach (Metropolitan Expo Athens). Prezentacja poszczególnych firm polskich, nawiązywanie kontaktów, rozmowy B2B.
- Udział w Międzynarodowych Targach Food Expo na stoisku informacyjnym Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Atenach; prezentacja oferty handlowej, nawiązywanie kontaktów, rozmowy B2B.
16 marca 2015 (poniedziałek)
- Udział w targach Food Expo w Atenach na stoisku informacyjnym Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Atenach; prezentacja oferty handlowej, nawiązywanie kontaktów, rozmowy B2B.
- wylot delegacji do Polski.
Rekrutacja ma charakter otwarty i kierowana jest do przedsiębiorców z kategorii mikro, małych i średnich przedsiębiorstw posiadających siedzibę w Województwie Lubuskim. Firmy zakwalifikowane do udziału w misji gospodarczej pokrywają jedynie koszty z tytułu ubezpieczenia oraz diet, więcej informacji dostępnych jest w regulaminie rekrutacji.
Kreta może być ważnym partnerem gospodarczym dla dostawców z lubuskiego. Odwiedzana jest przez ponad 4,5 mln turystów rocznie. Na Krecie zlokalizowanych jest 21 % greckich hoteli. Stwarza to możliwość do nawiązania nowych kontaktów biznesowych dla producentów żywności, mebli i wyposażenia hoteli.
Udział w misji, będzie doskonałą okazją do nawiązania kontaktów biznesowych z importerami z Krety, którzy nie współpracowali dotychczas z Polską. Sektor rolno – spożywczy, branża meblarska oraz dostawy asortymentu HO.RE.CA. to obszary niszowe, do wejścia na rynek.
FOOD EXPO (http://www.foodexpo.gr/?lang=en) to międzynarodowe targi spożywcze, które odbędą się w Atenach w dniach 14-16 marca 2015 roku. Tegoroczna edycja Targów zgromadzi blisko 500 wystawców, którą odwiedzi około 25 tys. zwiedzających. Na targach można spotkać specjalistów zajmujących się produkcją, importem oraz wprowadzeniem do obrotu produktów m.in., z następujących kategorii:
- nabiał, sery, makarony, dania gotowe
- dżemy, miód, lody, cukierki, słodycze, orzechy
- świeże warzywa i owoce, mrożonki, mrożone warzywa
- mięso, owoce morza, ryby
- półprodukty dla przemysłu piekarniczego i cukierniczego
- przechowywanie produktów
- sprzęt do produkcji i pakowania
- detergenty przemysłowe
- napoje: kawa, woda, soki, napoje alkoholowe, wino, piwo
Przedsiębiorcy dokonują zgłoszenia udziału poprzez wypełnienie i przesłanie drogą elektroniczną na adres e-mail e-mail formularza: „Zgłoszenie udziału w misji”.