W Iłowej powstanie nowoczesna pracownia gastronomiczna

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
W czwartek, 12 lutego br. wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn podpisał umowę o dofinansowanie projektu pn.: „Nowoczesna pracownia gastronomiczna w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej”. Powiat Żagański reprezentowali: starosta Henryk Janowicz, wicestarosta Marek Kopta oraz skarbnik powiatu Elżbieta Bielecka.  

Podpisanie umowy o dofinansowanie było konsekwencją pozytywnie rozpatrzonego wniosku o dofinansowanie, (który wpłynął do Urzędu Marszałkowskiego za pośrednictwem „Łużyckiej Lokalnej Grupy Rybackiej”) w ramach środka 4.1. Rozwój obszarów zależnych od rybactwa Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013” (PO RYBY 2007-2013), na operację polegającą na: Wzmocnieniu konkurencyjności obszarów zależnych od rybactwa, w zakresie rewitalizacji miejscowości, gdzie dofinansowanie wynosi do 85 % kosztów kwalifikowalnych operacji.

Zakres operacji:  Realizowana inwestycja ma na celu doposażenie i tym samym stworzenie nowoczesnej pracowni gastronomicznej w  Zespole Szkół  Ponadgimnazjalnych w Iłowej.

Doposażenie pracowni, umożliwi uczniom naukę w lepszych warunkach, a także podniesie prestiż szkoły. Polepszą się warunki kształcenia zawodowego, a po oddaniu pracowni do użytku, będzie ona najnowocześniejszym tego typu lokalem na rynku. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej będzie jedną z nielicznych szkół w woj. lubuskim posiadającą pracownię dostosowaną do wymogów egzaminacyjnych. Dzięki temu placówka będzie swobodnie przeprowadzać praktyczne egzaminy zawodowe według wymogów Nowej Podstawy Programowej.

Przy współfinansowanie z PO RYBY 2007-2013 zostaną zakupione m.in. artykuły AGD, meble barmańskie, artykuły gastronomiczne w tym niezbędny sprzęt, bielizna stołowa oraz odzież gastronomiczna.

Całkowity koszt zadania wyniesie 60 240,31 zł, z czego 51 204,26 zł stanowi dofinansowanie z PO RYBY 2007-2013.

Zobacz również