Zdrowo i smacznie – Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Najwyższej jakości mięsa, wędliny, sery i inne produkty regionalne z Lubuskiego, a także z Polski i Europy przyciągające wspaniałym zapachem, smakiem i wyglądem. To wszystko można znaleźć podczas II edycji Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia, które odbywają się w dniach 23-24 maja br. w hali Centrum Rekreacyjno–Sportowego w Zielonej Górze. - Można się tutaj przekonać, jak wyjątkowo smakuje region lubuski - nie tylko winem i miodem, ale także różnorodnością, którą tu prezetujemy - mówiła otwierając targi marszałek Elżbieta Anna Polak, która objęła imprezę patronatem.

Podstawowym celem jest zapoznanie mieszkańców regionu lubuskiego z trendami w tej branży oraz pobudzenie świadomości, jak ważne jest racjonalne i zdrowe odżywianie w odniesieniu do cywilizacyjnych chorób XXI wieku.
Podczas targów odbywają się wykłady, warsztaty i pokazy uznanych polskich autorytetów kulinarnych. Jedną z atrakcji będzie pokaz kulinarny z udziałem widzów w wykonaniu Tomasza Jakubiaka. Ponadto odbędzie się także pokaz kuchni molekularnej, który poprowadzi Krzysztof Polok. Zobaczymy m.in. dymiące drinki, lody o smaku jajecznicy i bekonu oraz pianki wyjęte z ciekłego azotu, które są delikatne w środku i zarazem kruche na zewnątrz. Odwiedzający targi będą mogli spróbować, a także zakupić świeże, regionalne produkty, a także odkryć nowe nieznane smaki.

Przyznane zostaną także trzy Lubuskie Złote Lubczyki czyli nagrody za najlepsze produkty Targów.

 

PROGRAM II OGÓLNOPOLSKICH TARGÓW DOBREGO JEDZENIA

Sobota, 23 maja

godz. 10.00 otwarcie

godz. 10.30 uroczyste, oficjalne otwarcie II OGÓLNOPOLSKICH TARGÓW DOBREGO JEDZENIA

godz. 10.45 Lubuski Złoty Lubczyk - ogłoszenie konkursu na najlepszy produkt Targów

godz. 10.00 - 18.00 zwiedzanie Targów, degustacje, sprzedaż wystawianych produktów

godz. 12.00 pokaz kuchni japońskiej – Miyagi Sushi

szef kuchni Hubert Greifenberg

godz. 14.00 pokaz kuchni śródziemnomorskiej – IL Vicolo

szef kuchni Paweł Mierzejewski

godz. 16.00 pokaz kuchni francuskiej – La Tulipe Noire

szef kuchni Paweł Bobrowski

FAMILY CAFE dla dzieci

10.00 - 12.00 Republika Gier i zabawy z grami planszowymi

12.00 - 14.00 Mały Inżynier i odkrywanie tajemnic nauki przez zabawę

14.00 - 16.00 Plastysie i tworzenie postaci z plasteliny

 

Niedziela, 24 maja

godz. 10.00 - 18.00 zwiedzanie Targów, degustacje, sprzedaż wystawianych produktów

godz. 12.00 pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Krzysztofa Poloka

godz. 14.00 show Tomasza Jakubiaka cz. 1

godz. 16.00 show Tomasza Jakubiaka cz. 2

godz. 17.00 ogłoszenie wyników konkursu Lubuski Złoty Lubczyk

godz. 17.30 ogłoszenie wyników konkursu dla Publiczności

godz. 18.00 zakończenie II OGÓLNOPOLSKICH TARGÓW DOBREGO JEDZENIA

FAMILY CAFE dla dzieci

10.00-12.00 Fundacja LYADA i zabawy kreatywno-manualne

14.00-16.00 Fundacja Innowacyjny Klub Rodzica i zabawy kreatywno-manualne

BILETY w cenie 5 zł do nabycia w kasie hali targowej

DZIECI do lat 12 - WSTĘP BEZPŁATNY

Galeria: Targi Dobrego Jedzenia

Zobacz również