
Miłośnicy smakołyków tym razem przybyli do Piwnicy winiarskiej w Zielonej Górze przy ul. Fabrycznej, gdyż właśnie tu odbył się finał konkursu na potrawę regionalną. Wśród gości byli: marszałek senior Józef Zych oraz członek zarządu Bogdan Nowak.
Na ul. Fabrycznej można było posmakować Lodów Babci Mani, chleba ze starego pieca, szynki suszonej, lekko podwędzonej w starej poniemieckiej wędzarni oraz serów z Gospodarstwa Qzko. Na pyszne świeże soki zaprosili „Sad Solniki”. Swoje stoisko miała Lubuska Pętla Kulturalna, fundacja promująca produkty regionalne, winiarstwo, enoturystykę regionu lubuskiego oraz kulturę, a także Gospodarstwo Ekologiczne „Agatka” i Stowarzyszenie kobiet z Jarnatowa.
Lokalnych produktów można było zasmakować m.in. na stoiskach:
Gospodarstwo Qzko zajmuje się w głównej mierze produkcją mleka, serów, mydeł i kremów z koziego mleka. Wszystkie produkty są wytwarzane w sposób ekologiczny bez używania środków chemicznych. Hodowane w gospodarstwie kozy karmione są w naturalny sposób i regularnie badane. Dodatkową atrakcją Qzko są warsztaty rękodzielnicze, pokazy wytwarzania mydła oraz sztuka serowarska.
Biały Tulipan Dorota Kowalczuk
Lubuskie pierniczki swą wyjątkowość zawdzięczają głównie pochodzącym z pasiek lubuskich miodom akacjowym, lipowym, gryczanym, które nadają im wyjątkowy smak, a aromat korzenny uzupełniają oryginalne przyprawy przywiezione z wypraw do ciepłych krajów. Lubuskie pierniczki posiadają różnorodne kształty np.: serce, anioł, gwiazda, choinka, motywy roślinne, zwierzęce i inne. Pierniczki polukrowane są w dekoracyjne wzory, napisy w kolorze białym lub kolorowym. Pierniczki wytwarzane są zgodnie z tradycją rodzinną kultywowaną od lat, przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Gospodarstwo sadownicze „Sad Solniki”
W sadzie dominują jabłonie, które są jego wizytówką. Uprawianych jest kilkanaście odmian jabłek, które różnią się smakiem oraz miąższem. W czasie zbiorów jabłka trafiają prosto z sadu do tłoczni, gdzie uzyskuje się naturalnie mętny sok 100%.
Lody babci Mani - Jadwiga Czerwszczak
Jadwiga i Jakub Czerwczak zarejestrowaną produkcją lodów zajmują się od 2012 roku. W podgorzowskim Kiełpinie w gminie Deszczno prowadzą swoje gospodarstwo rolne, obok którego stworzyli mały zakład do produkcji lodów wytwarzanych tradycyjnymi metodami z naturalnych składników.
Gospodarstwo ekologiczne Krystyna Doan Serby ul. Gospodarcza 23 67-200 Głogów
Pani Krystyna Doan posiada ekologiczną uprawę malin w Dalkowie. Jest producentką ekologicznych przetworów owocowych m.in. soków i konfitur z malin, brzoskwiń i czarnego bzu. Produkuje wyrafinowane nalewki zdrowotne takie jak: malinówkę, brzoskwiniówkę, aroniówkę, pigwówkę, cytrynówkę, czarny bez, dziką różę, miodówkę. Produkty są eksponowane w pięknych ręcznie malowanych butelkach.
Browar Witnica S.A
Obok najbardziej popularnego piwa jasnego istnieje całe bogactwo jego odmian i gatunków, a tylu co Browar Witnica nie ma chyba nigdzie.
Finał regionalny XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2015 r. na szczeblu regionalnym”:
I. Kategoria produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda – Long Inc. Zbigniew Czmuda Pałac Wiechlice za szynkę suszoną lekko podwędzaną
I nagroda – Przedsiębiorstwo Mięsne Zbigniew Motyka za salceson wiejski
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
1.Gospodarstwo Agroturystyczne Qzko – Kamila i Marcin Wojnowscy za sery dojrzewające z mleka koziego
2. Gospodarstwo Ekologiczne „Agatka” za ser podpuszczkowy dojrzewający.
Podkategoria: miody
I nagroda:Pasieka wędrowna „DEBORA” Jan Wróblewski za miód wielokwiatowy wiosenny
Wyróżnienia: PPH „Fisch Net” Małgorzata i Grzegorz Koza za paprykarz wojnowski
II. Kategoria produktów i przetworów pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda – „Biały Tulipan” za powidła śliwkowe z węgierek
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Elżbieta Majewska- Jarnatów – Stowarzyszenie kobiet – za zakwas polski
Wyróżnienia:
1. Ryszard Kapica – Gospodarstwo Ekologiczne – chleb VEGA
2. Krystyna Kowalczuk Nowa Sól – piernik z powidłami śliwkowymi.
III. Kategoria napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Piotr Lisowski – Szron – kompot
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Zygmunt Prętkowski „Winnica u Michała”- nalewka domowa
Wyróżnienia:
1. Jan Skałecki – syrop z aroni
2. Helena Borkowska – Janatów – napój różany
3. BOSS Browar Witnica S.A. – Lubuski Chmiel
4. Krystyna Doan – nalewka malinowa
5. Irena Kapica – nalewka z natury 2000
IV. Inne produkty regionalne
I nagroda:
1. Jadwiga Gerwonczak Kiełpin – lody
2. Pasieka wędrowna „DEBORA” – ocet jabłkowo-miodowy
Część gastronomiczna:
I miejsce: Winnica Kinga
I miejsce: PPH „Fisch Net” Małgorzata i Grzegorz Koza
II miejsce: Stowarzyszenie Kobiet z Jarnatowa
Nominowani do nagrody „Perła 2015”: Winnica Kinga – Kinga i Robert Koziarscy – pierś gęsia macerowana w białym winie zapiekana w liściach winnych
Nominację do nagrody „Perła 2015” otrzymały:
1. PPH „Fisch Net” Małgorzata i Grzegorz Koza – Wojnowska ryba na kwaśno
2.Rodzinna pasiekaIgnacego Żeglenia – miód akacjowy
3. „Biały Tulipan” Rękodzieło – Lubuskie pierniki
4. Gospodarstwo Rolne Marek Szron – naturalny mętny sok tłoczony
5. Lubuska Pętla Kulturalna – miód pitny
6. Przedsiębiorstwo Handlowe Wanda Towpik – olej lniany tłoczony na zimno.