Nowa Sól: będą produkować pieczywo na skalę europejską

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Duński potentat przemysłu piekarniczego firma Lantmannen Unibike, postawi w Nowej Soli ogromną fabrykę. Uroczystość rozpoczęcia budowy odbyła się 15 października br. w nowosolskiej Południowej Strefie Ekonomicznej. - Zakładamy, że zakład zatrudni ponad 100 osób. Produkcja będzie wynosiła ponad 200 ton pieczywa dziennie. To właśnie stąd będziemy dostarczać nasze produkty nie tylko klientom w Polsce, ale także w całej Europie – mówił Werner Devinck prezes zarządu Lantmannen Unibake. Gościem uroczystości była marszałek Elżbieta Anna Polak.

Lantmannen Unibake – producent pieczywa świeżego i mrożonego (przeznaczonego do odpieku w sklepach), właściciel takich marek jak Schulstad, Skoga i Schulstad Bakery Solutions, zwiększa skalę inwestycji w Polsce. Spółka zbuduje na terenie Kostrzyńsko – Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej - w Nowej Soli - nowoczesny zakład  produkcyjny o powierzchni 29 tys. metrów kwadratowych. Będzie to już trzeci i jednocześnie największy zakład tej firmy w Polsce. Wartość inwestycji to 75 mln EUR. Wydatki te obejmują wybudowanie hali produkcyjnej wraz z niezbędną infrastrukturą (m.in. chłodnie, pomieszczenia magazynowe, oczyszczalnia ścieków, budynki i pomieszczenia biurowe i techniczne), a także zakup i instalację maszyn i niezbędnych urządzeń. W nowym zakładzie powstaną 3 nowoczesne linie produkcyjne, które będą wytwarzać około 200 ton pieczywa dziennie. Będzie to przede wszystkim różnego typu pieczywo do odpieku w sklepach, jednak spółka nie wyklucza możliwości uzupełnienia oferty o produkty dodatkowe - takie jak chłodzone lub mrożone ciasto do wyrobów piekarniczych czy gotowe posiłki oparte na produktach piekarniczych (np. gotowe kanapki). Około 70 proc. produkcji trafi na eksport – na rynki krajów Europy Środkowo-Wschodniej, a także do państw skandynawskich. - Nasz nowy zakład tu, w Nowej Soli będzie odgrywał ważna rolę w tej perspektywie wzrostu firmy Lantmannen Unibake. Kiedy prezentowałem tę inwestycję zarządowi, nazwałem ja jedną z najważniejszych w naszej historii. To właśnie stąd będziemy dostarczać naszej wysokiej jakości produkty nie tylko klientom w Polsce, ale także w całej Europie – mówił Werner Devinck prezes zarządu Lantmannen Unibake.

Jak podkreślała podczas uroczystości marszałek Elżbieta Anna Polak, inwestycja ta rozpoczyna się dzięki ogromnemu zaangażowaniu prezydenta miasta Wadima Tyszkiewicza. - Dzisiaj pragnę pogratulować panu prezydentowi skuteczności, determinacji, walki o każdego inwestora. Myślę, że my też się do tego przyczyniliśmy, bo codziennie modlimy się: „chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj” i Pan Bóg nas wysłuchał. Dziękuję inwestorowi za wybór Nowej Soli w regionie lubuskim - regionie wartym Zachodu – mówiła.

Zadowolenia z powstającej fabryki nie krył też sam Wadim Tyszkiewicz. - Fabryka w Nowej Soli to bardzo ważne wydarzenie. To są kolejne miejsca pracy, to szansa na dalszy rozwój dla miasta i regionu. Chciałem serdecznie podziękować pani marszałek, bo bez uzbrojenia strefy, bez obwodnicy nie mielibyśmy tak świetnych terenów inwestycyjnych i byłoby niemożliwe pozyskanie inwestora – przekonywał. Dodajmy, że ważny udział w pozyskaniu inwestora miało także Centrum Obsługi Inwestora i Eksportera Urzędu Marszałkowskiego.

Budowa fabryki rozpocznie się w październiku 2015 r., zakończenie prac planowane jest na koniec roku 2018, przy czym spółka planuje stopniowe uruchamianie mocy produkcyjnych – pierwsza linia zacznie działać w I kwartale 2017 r., druga – w III kw. 2017 r., a trzecia – do końca 2018 r.

Galeria: Nowa fabryka w Nowej Soli - rozpoczęcie budowy

Zobacz również