
Lubuskie Centrum Winiarstwa przeżyło w sobotę 12 grudnia br. prawdziwe oblężenie. Odwiedziło je ponad 2 tys. osób. Co przyciągnęło tak wielu Lubuszan? Magia świąt oczywiście! To właśnie tego dnia bowiem w Zaborze gwiazdkowaliśmy na winną nutę.
Bo święta w Lubuskiem smakują najlepiej!
O tym, że święta tuż tuż mogliśmy się przekonać już od wejścia. W powietrzu unosił się zapach mięs, wędlin, ciast oraz korzenny aromat pierników i grzanego wina. Na świątecznych lubuskich stołach nie może przecież zabraknąć zdrowych i naturalnych produktów od sprawdzonych, regionalnych producentów. Lubuszanie już o tym wiedzą, dlatego z ochotą nabywali regionalne przysmaki: swojskie masło idealne do świątecznych wypieków, czy wyroby masarskie przygotowywane z pasją na tradycyjnych recepturach.
Podczas gwiazdkowania w Lubuskiem nie mogło zabraknąć miodów i wyrobów pszczelarskich, a lubuscy winiarze, m.in. z winnic: „Miłosz”, „Julia”, „Saint Vincent”, "Na leśnej polanie" i "Pod Lubuskim Słońcem", pochwalili się swoją bogatą ofertą.
Na wielbicieli wytrawnych i tradycyjnych smaków czekała kapusta kwaszona i ogórki kiszone oraz chleb o wyjątkowych walorach smakowych, a na fanów zdrowej i naturalnej żywności – ekologiczne jabłka i soki wytwarzane z nowych, ciekawych i aromatycznych odmian jabłek, a także olej lniany uprawiany starą, sprawdzoną metodą, gwarantującą najwyższą jakość i odpowiednie właściwości. Jednym słowem smak świąt w pełnej krasie! – Bo święta w Lubuskiem smakują i pachną wyśmienicie – zapewniała marszałek Elżbieta Anna Polak.
„Choinka piękna jak las” i powrót do czasów dzieciństwa
Jednak święta to nie tylko jedzenie, to także piękna choinka. Nieodzowny symbol świąt. Jeszcze kilkanaście lat temu ozdoby na niej wieszane wykonywane były własnoręcznie. Wielu z nas pamięta rodzinnie przygotowywane dekoracje świąteczne. Podczas „gwiazdkowania” ozdoby świąteczne z naturalnych materiałów przygotowywali najmłodsi Lubuszanie. Lubuska artystka Sylwia Gromacka-Staśko uczyła jak ozdobić choinki m.in. słomianymi gwiazdami oraz zawieszkami z masy solnej i papieru. Biały Tulipan Rękodzieło uczył jak przygotować najpiękniejsze, ale i najsmaczniejsze bo piernikowe dekoracje. Z kolei autorska pracownia rękodzielnicza „Spod Hebelka” pokazała jak piękne mogą być cudeńka z drewna, które można było pięknie udekorować i zakupić, by wyjątkowo upiększyć świąteczny stół. Prawdziwy artystyczny raj zarówno dla najmłodszych, jak i dla dorosłych, którzy choć na chwilę mogli wrócić do czasów dzieciństwa. – Dzięki tym warsztatom w tym roku każda lubuska choinka będzie najpiękniejsza – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak, które wspólnie z Lubuszanami udkororowała choinkę w Lubuskim Centrum Winiarstwa.
Z nutą wina
Goście, którzy chcieliby wyruszyć w "winną" podróż, po Lubuskim Centrum Winiarstwa oprowadzał nasz przewodnik, który opowiadał m.in. o odradzaniu tradycji winiarskich w Lubuskiem oraz o technice produkcji "napoju bogów". – To także część naszego regionalnego dziedzictwa kulturowego – mówi marszałek Elżbieta Anna Polak. – Stąd pomysł zorganizowania bożonarodzeniowego jarmarku właśnie w Lubuskim Centrum Winiarstwa. To dzięki tradycji co roku ubieramy wspólnie choinkę i zasiadamy przy wigilijnym stole, więc warto też poznać historię i obyczaje Ziemi Lubuskiej, która od XIII w. związana jest z winiarstwem – wyjaśniła marszałek
Podczas gwiazdkowego spotkania na ludową nutę przygrywała kapela „Syrba”.