Coraz głośniej o lubuskim (Nie)winnym gwiazdkowaniu

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Przepis na udaną sobotę, pełną bożonarodzeniowego klimatu? Wszystkich spragnionych bożonarodzeniowej atmosfery, polujących na oryginalne upominki i smaki regionalne, zapraszamy na (Nie)winne gwiazdkowanie 12 grudnia br. do Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze. O tym, że warto tam być przekonują także Magazyn National Geographic oraz Magazyn Kulturalno-Kulinarny KukBuk.  

O szczegółach lubuskiego wydarzenia można przeczytać w Magazynie Kulturalno-Kulinarny KukBuk oraz w Magazynie National Geographic.  

Smaki regionu

Od godziny 12.00 „gwiazdkujemy” na winną nutę: będzie można m.in. wziąć udział w warsztatach dekoracji świątecznych oraz zakupić pyszne, zdrowe prezenty: sery, miody, wędliny, wino i inne smakołyki.

Tych, którzy chcieliby wyruszyć w "winną" podróż, po Lubuskim Centrum Winiarstwa oprowadzi przewodnik, który opowiadać będzie m.in. o odradzaniu tradycji winiarskich w Lubuskiem oraz o technice produkcji "napoju bogów".

To także część naszego regionalnego dziedzictwa kulturowego – mówi marszałek Elżbieta Anna Polak. – Stąd pomysł zorganizowania bożonarodzeniowego jarmarku właśnie w Lubuskim Centrum Winiarstwa. To dzięki tradycji co roku ubieramy wspólnie choinkę i zasiadamy przy wigilijnym stole, więc warto też poznać historię i obyczaje Ziemi Lubuskiej, która od XIII w. związana jest z winiarstwem.

Dzieci będą miały okazję samodzielnie wykonać ozdoby choinkowe z naturalnych materiałów. Lubuska artystka Sylwia Gromacka-Staśko pokaże jak ozdobić nasze choinki m.in. słomianymi gwiazdami oraz zawieszkami z masy solnej i papieru.

Biały Tulipan Rękodzieło zaprasza także na bezpłatne warsztaty zdobienia bożonarodzeniowych pierników. Ten słodki symbol świąteczny wypiekany będzie z prawdziwego ciasta, przygotowanego zgodnie z tradycją rodzinną przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Pierniki zdobione będą lukrem i kolorowymi posypkami, a okraszone zostaną garścią ludowych opowieści o pierniku.

Autorska pracownia rękodzielnicza „Spod Hebelka” pokaże cudeńka z drewna, które będzie można udekorować i zakupić, by  upiększyć świąteczny stół.

Zakupić będzie można m.in. LODY BABCI MANI. Do świątecznych wypieków idealnie nada się swojskie masło, a na przystawkę -  sery produkowane od zwierząt z własnej hodowli. Amatorzy wiejskich wędlin znajdą różnego rodzaju wyroby masarskie przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami.

Podczas gwiazdkowego spotkania na ludową nutę przygrywać będzie kapela „Syrba”. Dla wszystkich odwiedzających gwarantowany - słodki poczęstunek, gorące napoje i świąteczna atmosfera.

 

Program (Nie)winnego Gwiazdkowania

12.00 – 16.00 – Jarmark produktów regionalnych.

13.00, 14.00, 15.00 – oprowadzanie po Lubuskim Centrum Winiarstwa.

12.00 – 15.00 – Bezpłatne warsztaty dekoracji świątecznych.

15.00 - 16.00 – Wspólne ubieranie choinki.

15.55 – 16.00 - losowanie nagród wśród wszystkich uczestników imprezy, którzy wypełnią kupon

12.00 – 16.00 – w nastrój świąteczny wprowadzi nas Kapela „Syrba”

 

Zobacz również