O szczegółach lubuskiego wydarzenia można przeczytać w Magazynie Kulturalno-Kulinarny KukBuk oraz w Magazynie National Geographic.
Smaki regionuOd godziny 12.00 „gwiazdkujemy” na winną nutę: będzie można m.in. wziąć udział w warsztatach dekoracji świątecznych oraz zakupić pyszne, zdrowe prezenty: sery, miody, wędliny, wino i inne smakołyki.
Tych, którzy chcieliby wyruszyć w "winną" podróż, po Lubuskim Centrum Winiarstwa oprowadzi przewodnik, który opowiadać będzie m.in. o odradzaniu tradycji winiarskich w Lubuskiem oraz o technice produkcji "napoju bogów".
– To także część naszego regionalnego dziedzictwa kulturowego – mówi marszałek Elżbieta Anna Polak. – Stąd pomysł zorganizowania bożonarodzeniowego jarmarku właśnie w Lubuskim Centrum Winiarstwa. To dzięki tradycji co roku ubieramy wspólnie choinkę i zasiadamy przy wigilijnym stole, więc warto też poznać historię i obyczaje Ziemi Lubuskiej, która od XIII w. związana jest z winiarstwem.
Dzieci będą miały okazję samodzielnie wykonać ozdoby choinkowe z naturalnych materiałów. Lubuska artystka Sylwia Gromacka-Staśko pokaże jak ozdobić nasze choinki m.in. słomianymi gwiazdami oraz zawieszkami z masy solnej i papieru.
Biały Tulipan Rękodzieło zaprasza także na bezpłatne warsztaty zdobienia bożonarodzeniowych pierników. Ten słodki symbol świąteczny wypiekany będzie z prawdziwego ciasta, przygotowanego zgodnie z tradycją rodzinną przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Pierniki zdobione będą lukrem i kolorowymi posypkami, a okraszone zostaną garścią ludowych opowieści o pierniku.
Autorska pracownia rękodzielnicza „Spod Hebelka” pokaże cudeńka z drewna, które będzie można udekorować i zakupić, by upiększyć świąteczny stół.
Zakupić będzie można m.in. LODY BABCI MANI. Do świątecznych wypieków idealnie nada się swojskie masło, a na przystawkę - sery produkowane od zwierząt z własnej hodowli. Amatorzy wiejskich wędlin znajdą różnego rodzaju wyroby masarskie przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami.
Podczas gwiazdkowego spotkania na ludową nutę przygrywać będzie kapela „Syrba”. Dla wszystkich odwiedzających gwarantowany - słodki poczęstunek, gorące napoje i świąteczna atmosfera.
Program (Nie)winnego Gwiazdkowania
12.00 – 16.00 – Jarmark produktów regionalnych.
13.00, 14.00, 15.00 – oprowadzanie po Lubuskim Centrum Winiarstwa.
12.00 – 15.00 – Bezpłatne warsztaty dekoracji świątecznych.
15.00 - 16.00 – Wspólne ubieranie choinki.
15.55 – 16.00 - losowanie nagród wśród wszystkich uczestników imprezy, którzy wypełnią kupon
12.00 – 16.00 – w nastrój świąteczny wprowadzi nas Kapela „Syrba”