
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Regionalne produkty kulinarne, lubuskie wino, warsztaty winiarskie i artystyczne dla dzieci, a do tego konkursy z nagrodami. 26 marca br. w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze odbył się Jarmark Wielkanocny. Dla najmodszych przygotowano warsztaty, podczas których można było wykonać efektowne pisanki i inne wielkanocne ozdoby. Dla starszych uczestników warsztaty winiarskie, w trakcie których ekspert doradzał, jak prawidłowo przycinać krzaki winorośli oraz jak przygotować sadzonkę.
Każdy kto znalazł chwilę w przedświątecznych przygotowaniach mógł zaopatrzyć się w smakowite produkty kulinarne od lubuskich producentów albo znakomite wino przygotowane przez naszych winiarzy. Wśród wystawców byli:
• wyroby z Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego QZKO
• wyroby mięsne z Masarni Motyka
• ciasta, mazurki i pieczywo z Cukierni Kleszczewscy s.c.
• chleby z Gospodarstwa Malinówka Magdaleny i Sylwestra Świderskich
• soki z Sadu Solniki
• produkty Gospodarstwa Pasiecznego Wrzos Czesława Burego
• ryby z Fish-Net
• mazurki przygotowane przez Biały Tulipan
• syropy i przetwory z owoców Genowefy Tejman
• deski degustacyjne i do serwowania z Pracowni Spod Hebelka