
Zgłoszone produkty i potrawy muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, a także posiadać cechy szczególne dla danego regionu. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzącymi się z lokalnych tradycji. Komisja konkursowa oceni produkty w czterech kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
- Produkty i przetwory mięsne,
- Produkty i przetwory z ryb,
- Produkty mleczne,
- Miody.
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
- Przetwory owocowe,
- Przetwory warzywne,
- Produkty zbożowe,
- Wyroby cukiernicze.
III. Napoje regionalne
Podkategorie:
- Napoje bezalkoholowe,
- Napoje alkoholowe.
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączone produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze)
Obecnie trwa etap regionalny konkursu, w którym produkty można zgłaszać do 15 lipca. Finał odbędzie się 6 sierpnia w Lubuskim Centrum Winiarstwa w miejscowości Zabór. Laureaci regionalnej edycji konkursu otrzymają nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa Lubuskiego, zaś przedstawiciele komisji konkursowej dokonają dodatkowych nominacji nagrodzonych produktów i potraw regionalnych do nagrody honorowej „Perła 2016”.
Wypełnione karty zgłoszeń należy przesłać na adres Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, Departament Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi, ul. Podgórna 7, 65–057 Zielona Góra. Dodatkowe informacje dotyczące konkursu można uzyskać pod nr. tel: (68) 456 52 72.
Regulamin konkursu i potrzebne dokumenty można znaleźć TUTAJ.