Przekonali się jak "smakuje" Lubuskie

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Z jednej strony atrakcje muzyczne i technologiczne, z drugiej podróż do kulinarnego serca województwa lubuskiego. Podczas tegorocznego Święta Województwa Lubuskiego przybyli goście mogli odwiedzić strefę produktów i potraw regionalnych, by przekonać się jak „smakuje” nasz region. Swoje specjały zaprezentowało blisko 20 lokalnych wytwórców. Nie zabrakło również dodatkowych atrakcji.

Paleta produktów oferowanych przez kulinarnych pasjonatów była bogata. Znalazły się w niej wina z lubuskich winnic, miody z rodzinnych pasiek, naturalne soki, sery, wyroby mięsne, przetwory z ryb oraz piwa z lokalnych browarów. To m.in. te specjały są jednym ze znaków rozpoznawczych naszego regionu oraz rozsławiają Ziemię Lubuską w kraju i za granicą. W sumie swoje unikatowe receptury zaprezentowało 17 producentów z całego województwa.

Organizatorzy zadbali również o szereg dodatkowych atrakcji. Dla osób czekających na nowe doznania smakowe, przygotowano dwa wydarzenia, które pokazały jak można wykorzystać produkty lubuskie w domowej kuchni. Pierwszym z nich był pokaz kulinarny przygotowany przez Studio Kulinarne LOOK&COOK z Zielonej Góry. Druga atrakcja wymagała już od Lubuszan bezpośredniego zaangażowania, mieszkańcy mogli bowiem wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Także w tym przypadku potrawy powstawały na bazie produktów charakterystycznych dla naszego regionu.

Dodajmy, że przy strefie Lubuskich Potraw Regionalnych stanęła strefa kibica, w które fani mogli obejrzeć mecz Polska - Szwajcaria.

Galeria: Święto Województwa Lubuskiego - Lubuska Potrawa Regionalna

Zobacz również