
Paleta produktów oferowanych przez kulinarnych pasjonatów była bogata. Znalazły się w niej wina z lubuskich winnic, miody z rodzinnych pasiek, naturalne soki, sery, wyroby mięsne, przetwory z ryb oraz piwa z lokalnych browarów. To m.in. te specjały są jednym ze znaków rozpoznawczych naszego regionu oraz rozsławiają Ziemię Lubuską w kraju i za granicą. W sumie swoje unikatowe receptury zaprezentowało 17 producentów z całego województwa.
Organizatorzy zadbali również o szereg dodatkowych atrakcji. Dla osób czekających na nowe doznania smakowe, przygotowano dwa wydarzenia, które pokazały jak można wykorzystać produkty lubuskie w domowej kuchni. Pierwszym z nich był pokaz kulinarny przygotowany przez Studio Kulinarne LOOK&COOK z Zielonej Góry. Druga atrakcja wymagała już od Lubuszan bezpośredniego zaangażowania, mieszkańcy mogli bowiem wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Także w tym przypadku potrawy powstawały na bazie produktów charakterystycznych dla naszego regionu.
Dodajmy, że przy strefie Lubuskich Potraw Regionalnych stanęła strefa kibica, w które fani mogli obejrzeć mecz Polska - Szwajcaria.