
Studia podyplomowe „Enologia”/Winiarstwo powstały w oparciu o tradycje naszego regionu, bazę dydaktyczno-laboratoryjną PWSZ w Sulechowie, ale przed wszystkim w odpowiedzi na potrzeby rozwijającej się branży winiarskiej. Absolwent studiów będzie mógł pochwalić się przekrojową wiedzą i umiejętnościami m.in. w zakresie uprawy i pielęgnacji winorośli, procesów technologicznych i urządzeń wykorzystywanych podczas winifikacji. Studenci poznają również najnowsze techniki analizy wina oraz specyfikę jego wytwarzania i pielęgnacji. Studia prowadzone będą na profilu praktycznym, co oznacza, że sporą cześć umiejętności Lubuszanie nabędą podczas ćwiczeń praktycznych.
Absolwenci studiów winiarskich zdobędą wiedzę i umiejętności potrzebne do wybrania odpowiedniego miejsca na winnicę. Nauczą się dobierać najlepsze odmiany winorośli i technologię ich uprawy, a także pielęgnacji. Przyszli winiarze dowiedzą się też jak przygotowywać owoce i poznają zagadnienia ekonomiczno-prawne związanych z produkcją winiarską i obrotem produktami winiarskimi.
Studia podyplomowe kierowane są do absolwentów szkół wyższych pierwszego i drugiego stopnia zainteresowanych pracą w winnicach i winiarniach, a także dla osób pragnących założyć i prowadzić własną działalność w tej branży. Termin składania podań do 23 września,. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.pwsz.sulechow.pl.