
Tradycyjne Perły powędrowały do:
- Kamili i Marcina Wojnowski (Qzko) oraz Małgorzaty i Grzegorza Koza (Fisch-Net) za "wojnowskiego sandacza w wojnowskim serze",
- Ryszarda Kapicy za "chleb z eko historią",
- Doroty i Jerzego Krzywdów (Biały Tulipan) za pierniki lubuskie.
Targi Smaki Regionów to święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenia promocji naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.
Organizatorzy – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. Podczas imprezy swoje produkty zaprezentują producenci win, chlebów, ciast, serów, wędlin i innych produktów regionalnych ze wszystkich województw.
Lubuskie reprezentowali:
- mistrz pszczelarstwa Wiesław Dudek
- przetwórstwo mięsne Zbigniewa Motyki
- Browar Witnica
- Qzko – Kamila i Marcin Wojnowscy (sery krowie i kozie)
- Browar EDI ze Wschowy
- Fish-Net – Małgorzata o Grzegorz koza (przetwory z ryb jeziornych)
- Ryszard Kapica (pieczywo)
- Salcum Fixum – Jarosław Szlachetko – wyroby wędliniarskie – tradycyjne
- Biały Tulipan – Dorota i Jerzy Krzywda – rękodzieło
- Winnica Siant Vincent - Agronomik Polska – Winnica z Borowa Wielkiego
Podczas targów wręczone zostały Perły 2016 – nagrody w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.