Lubuskie specjały docenione!

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Trzy tradycyjne Perły zdobyło województwo lubuskie w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Nagrody wręczono podczas Targów Smaki Regionów/Polagra Food, które odbyły się w Poznaniu, gdzie promowano produkty z całej Polski - także z naszego regionu. - To, że Lubuskie smakuje winem i miodem, wie cała Polska. W naszej lubuskiej różnorodności kulinarnej mamy też wyjątkowe tradycyjne chleby, pierniki, ryby i sery. To do nich trafiły dziś Perły, które świetnie firmują nasze kulinarne dziedzictwo. Do smacznego zobaczenia w Lubuskiem!- mówiła wręczając nagrody marszałek Elżbieta Anna Polak.

Tradycyjne Perły powędrowały do:
- Kamili i Marcina Wojnowski (Qzko) oraz Małgorzaty i Grzegorza Koza (Fisch-Net) za "wojnowskiego sandacza w wojnowskim serze",
- Ryszarda Kapicy za "chleb z eko historią",
- Doroty i Jerzego Krzywdów (Biały Tulipan) za pierniki lubuskie.

Targi Smaki Regionów to święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenia promocji naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.

Organizatorzy  – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony  Polski. Podczas imprezy swoje produkty zaprezentują producenci win, chlebów, ciast, serów, wędlin i innych produktów regionalnych ze wszystkich województw.

Lubuskie reprezentowali:

- mistrz pszczelarstwa Wiesław Dudek

- przetwórstwo mięsne Zbigniewa Motyki

- Browar Witnica

- Qzko – Kamila i Marcin Wojnowscy (sery krowie i kozie)

- Browar EDI ze Wschowy

- Fish-Net – Małgorzata o Grzegorz koza (przetwory z ryb jeziornych)

- Ryszard Kapica (pieczywo)

- Salcum Fixum – Jarosław Szlachetko – wyroby wędliniarskie – tradycyjne

- Biały Tulipan – Dorota i Jerzy Krzywda – rękodzieło

- Winnica Siant Vincent - Agronomik Polska – Winnica z Borowa Wielkiego

Podczas targów wręczone zostały Perły 2016 – nagrody w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.

Galeria: Polagra 2016

Zobacz również