
Lubuscy winiarze nie marnują czasu i część z nich już może pochwalić się młodym winem. Po okresie zbiorów rozpoczyna się praca w piwnicach. Mamy coraz lepsze wina o czym świadczy m.in fakt ,że wiele lubuskich win każdego roku zdobywa nagrody na prestiżowych i międzynarodowych konkursach. Warto więc dowiedzieć się więcej na temat produkcji, porozmawiać o odmianach winorośli z których pochodzą lubuskie wina.
– Ten rok pokazał, że nasze winnice wzbudzają zainteresowanie wielu turystów, a codzienna działalność Centrum ma wpływ na wzrost zainteresowania tym zjawiskiem. Spotkanie było doskonałą okazją do podsumowania działalności i pokazania, jak bardzo potrzebna była placówka, która kompleksowo promuje winiarstwo w regionie – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak.
Były wykłady, prelekcje i degustacje, także tradycyjnie podawanej w tym dniu gęsiny. Każda pełnoletnia osoba, która 11 listopada odwiedziła Centrum miała możliwość wziąć udział w degustacjach trunków powstających w województwie lubuskim.
To nie jedyne atrakcje przygotowane z okazji Święta. W Centrum wysłuchać można było również wykładów o historii winiarstwa w naszym regionie połączonych z prezentacją unikatowej, dziewiętnastowiecznej butelki Schloss Saabor pochodzącej ze zbiorów Muzeum w Nowej Soli oraz wystawą poświęconą motywom winiarskim w architekturze regionu.
Najlepsze wino zdaniem odwiedzających oferowała winnica Miłosz. Jury za najlepsze uznało wina z trzech winnic: