
Z danych ARR wynika, że w tym roku zarejestrowano w Polsce 151 winiarzy. Co szósty pochodzi z Lubuskiego.
Obecnie winiarstwo na terenie woj. lubuskiego przeżywa prawdziwy renesans, wspaniale wpisując się w rozwój polskiej enoturystyki. Lubuscy pszczelarze i winiarze wspólnie zaplanowali i wytyczyli w 2008 r. pierwszy w kraju szlak wina i miodu – z kilkunastoma przystankami po drodze. W tej chwili obejmuje on kilkadziesiąt winnic i pasiek. W malowniczych winnicach można skosztować lubuskich win tak szlachetnych odmian jak Regent, Pinot Noir, Traminer, Saint Laurent oraz specjałów bazujących na winogronowych produktach, a także posłuchać, z jaką dumą o swoich osiągnięciach w uprawie winorośli opowiadają właściciele winnic. W pasiekach czekają na turystów miodowe specjały.
Od 2015 roku serce lubuskiego winiarstwa bije w Zaborze. Tam bowiem z inicjatywy marszałek Elżbiety Anny Polak powstała największa w Polsce winnica samorządowa o powierzchni 35 ha, na której swoje uprawy ma 13 winiarzy. Mieści się tam Lubuskie Centrum Winiarstwa, które spełnia funkcję reprezentacyjną, turystyczną, rekreacyjną, dydaktyczną i muzealną, ponadto ma stanowić także bazę naukowo-dydaktyczną umożliwiającą kształcenie studentów na kierunku winiarskim oraz ośrodek doradztwa dla winiarzy. - Stworzyliśmy pewną markę w regionie. Udało się to poprzez konsekwentną kampanię, którą urząd realizuje. Promujemy Lubuski Szlak Wina i Miodu oraz wielowiekowe tradycje– mówi marszałek Elżbieta Anna Polak.