Lubuskie Smaki, i to jakie!

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
7 czerwca w Zespole Szkół Gastronomicznychw Gorzowie Wlkp. odbył się Lubuski Festiwal Smaków. To rywalizacja młodych kucharzy z całej Polski a także z Niemiec. Honorowy patronat nas imprezą objęła Elżbieta Anna Polak, Marszałek Województwa Lubuskiego. Podczas wydarzenia można było skorzystać z porad stoiska Młodzi On-Life Wydziału Zamiejscowego Urzędu z siedzibą w Gorzowie Wlkp.

- Gotowanie to sztuka i wielkie dziedzictwo kulturowe zarazem – podkreślił podczas wydarzenia Romuald Gawlik. Członek zarządu województwa lubuskiego pogratulował uczniom wiedzy i pasji. Radna Anna Synowiec, wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Lubuskiego odczytała list skierowany do Małgorzaty Pawłowskiej, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. Przypomniała także o Budżecie Inicjatyw Obywatelskich – Lubuskie Inicjatywy Młodzieżowe. – Nabór wniosków o dotacje rozpocznie się 12 czerwca, to czas na tworzenie pomysłów. Zachęcam do kontaktu, to budżet dla Was! – mówiła A. Synowiec

Festiwal otworzyła ekspozycja produktów regionalnych wpisanych na ministerialną listę. Wykład na temat jakości produktów z Polski i zagranicy poprowadził radny z komisji ds. produktów regionalnych Klaudiusz Balcerzak. Uczestnicy festiwalu z całej Polski mogli się dowiedzieć szczegółów programów współfinansowanych z Unii Europejskiej, np. projektu modernizacji szkolnictwa zawodowego. Częścią tego projektu, było odnowienie pracowni Zespołu Szkół Gastronomicznych i praktyki. Uczniowie poznali także główne założenia kampanii Młodzi On-Life Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego i mogli skorzystać z indywidualnych porad na specjalnym stoisku promocyjnym. Były także pokazy nowoczesnych technik kulinarnych, panel na temat dualnego systemu kształcenia zawodowego. Festiwalowi towarzyszyła także prelekcja dotycząca jakości surowców, sposobu ich przetwarzania i zalet tradycyjnych receptur. Jedną z części wydarzenia był także pokaz kulinarny w ramach promocji projektu „ Złap rybkę w Lubuskie”. Młodzi kucharze szukali sposobu na ciekawe przygotowanie i podanie ryb występujących w pięknych lubuskich jeziorach. Przekonywali także, że nie trzeba wyjeżdżać na Mazury kilkaset kilometrów, bo my mamy swoje „ Lubuskie Mazury”.

W konkursie kulinarnym wzięli udział uczniowie z Gorzowa, Zielonej Góry, Gdańska, Kołobrzegu, Łodzi a także młodzież z Niemiec. Festiwal otrzymał dofinansowanie z budżetu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego na integrację europejską młodzieży i wzajemną wymianę doświadczeń.

 

 

Zobacz również