
Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Patronat nad tym konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałkowie Województw.
Komisje konkursowe oceniały regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
I miejsce - Mirosław Dec za kiełbasę palcówkę
I miejsce - Jarosław Szlechetko Salcum-Fixum za salceson
2. Produkty i przetwory z ryb
I nagroda - FishNet Małgorzata i Grzegorz Koza za rybę dymioną
3. Produkty mleczne
I nagorda - Serowarnia Qzko Kmila i Marcin Wojnowscy za masło swojskie z sera koziego
4. Miody
I nagroda - Jarosław Szlachetko na miód akacjowy
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
- Przetwory owocowe
2. Wyroby cukiernicze
I nagroda - Dorota i Jerzy Krzywda za Drożdżowca
Wyróżnienia:
- Mirosława Augustyniak z dżem agrestowy
- Katarzyna Matusiak za truskawkę w likierze
- Krystyna Doan za dżem z jarzębiny
- Ewa Gineja za Ogórki kiszone "Nie daj się"
- Ryszard Kapica za "Chleb niezwykły od serca"
- Krystyna Zawacka za Sałatkę z ogórków na zimę
III. Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
- Regina Żebrowska za nalewkę na orzechach włoskich
- Marek i Agnieszka Senator za likier kawowy
- Jan Wróblewski, Pasieka wędrowna DEBORA za Miodziak gronowy czerwony
- Wanda Jatrzak za nalewkę miętową
IV. Potrawy regionalne
I miejsce - Salcum Fixum
II miejsce - KGW Janczewo
III miejsce -Stowarzyszenie Kobiet Jantarowa
IV miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA
Nominacje do Perły 2017:
- Jan Wróblewski - pasieka wędrowna DEBORA za miód wielokwiatowy wiosenny i Trójniak szprotawski
- Marek Senator za Krupnik
- Salcum Fixum za dania z kaczki
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu z którego pochodzą.
Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. Mogą być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy też małe firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
Regionalne Potrawy – kategoria ta w tym konkursie ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma to przyczynić się do promowania lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalna gastronomię, oraz budowy produktu turystycznego i marki regionu.